Razlike između izmjena na stranici "Akcionarsko društvo"

Obrisano 16 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (razne ispravke)
m/м (robot kozmetičke promjene)
'''Akcionarsko društvo''' ili '''deoničarsko društvo''' je [[trgovačko društvo]] sa [[osnovni kapital|osnovnim kapitalom]] podeljenim na izvestan broj [[akcija]] sa jednakim iznosima. Akcionarsko društvo je [[pravno lice]] koje odgovara za svoje obaveze isključivo svojom imovinom. Pretečom savremenih akcionarskih društava smatra se [[Banka svetog Đorđa]] ([[Italijanski jezik|it]]. Banco di San Giorgio), osnovana [[1407]]. godine u [[Đenova|Đenovi]].
 
Akcionarsko društvo može biti otvorenog (javnog) ili zatvorenog tipa. Ako je preduzeće otvorenog tipa njegove akcije se vrednuju na [[berza|berzi]] i [[preduzeće|preduzeće]] ima obavezu da javno prikazuje [[finansije|finansijske]] izveštaje. Vlasnici preduzeća su akcionari.
 
Organizacija akcionarskog društva je u velikoj meri propisana zakonima, a u pojedinostima njihovim [[statut]]ima. Kupoprodaja akcija se vrši na tržištu kapitala:
 
== Prednosti akcionarskih društava ==
Ovaj oblik organizacije ima brojne prednosti po pitanju početnog finansiranja preduzeća jer omogućava da se dosta [[kapital|kapitala]]a prikupi iz većeg broja manjih uloga. Vlasnici [[dionica|akcija]] - akcionari na osnovu svog udela u kapitalu preduzeća imaju tri grupe prava:
* pravo na [[dividenda|dividendu]] (deo profita koji se isplaćuje akcionarima)
* pravo učestvovanja u odlučivanju (odnosi se na izbor uprave preduzeća)
* pravo na deo likvidacione mase u slučaju likvidacije preduzeća
 
Postoje i druge prednosti akcionarkih društava zbog kojih ona i predstavljaju dominantan oblik ogranizacije preduzeća i zbog čega upravo ta preduzeća raspolažu najvećim delom svetskog kapitala. Među najvažnijima je ograničena odgovornost akcionara. Naime, vlasnici akcija materijalno odgovaraju za rezultate poslovanja preduzeća samo do vrednosti njihovih akcija i ta vrednost je najviše što mogu izgubiti ukoliko preduzeće ne posluje dobro. Akcionari ne odgovaraju celokupnom imovinom za eventualne obaveze i dugove preduzeća, već samo kapitalom uloženim u preduzeće.
[[es:Sociedad anónima]]
[[fr:Société anonyme]]
[[sv:aktiebolagAktiebolag]]