Razlike između izmjena na stranici "Dobretići"

Dodano 14 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
m/м (robot kozmetičke promjene)
'''Općina Dobretići''' je jedna od najmlađih i najmanjih općina, te ujedno i jedna od najsiromašnijih općina u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]]. Administrativno pripada [[Srednjobosanski kanton|Srednjobosanskom kantonu]] [[Federacija Bosne i Hercegovine|Federacije BiH]].
 
== Geografija ==
Nalazi se na planini [[Ranča]], u središnjoj Bosni ([[Srednjobosanski kanton|Srednjobosanska županija]]), 20-ak kilometara istočno (sjeveroistočno) od [[Jajce|Jajca]]. Općina se prostire na već spomenutoj planini, a cijelo područje općine je kod lokalnog stanovništva poznato kao Pougarje, nazvano po rijeci [[Ugar]] koja izvire na planini [[Vlašić]] (istočno od Dobretića) i protječe uz sjeveroistočni rub obronka Ranče, a to je ujedno i entitetska granica. Pougarje je do rata bilo pod upravom općine [[Skender Vakuf / Kneževo|Skender-Vakuf]], a potom kratko vrijeme pripojeno općini Jajce da bi se osamostalila i danas, kao takva i postoji pod nazivom Dobretići.
 
== Istorija ==
Općina je dobila naziv po jednom od najvećih sela ovog kraja, selu Dobretići. Samo selo ima dugu povijest i baštini ime od srednjovjekovne bosanske vlastelinske obitelji Dobretića. Među stanovništvom još je živa usmena predaja pomognuta povijesnim temeljima koja kaže kako je padom Bosne [[1463]]. godine zarobljeno i u [[Istanbul|Carigrad]] odvedeno oko 30.000 bosanske mladeži. Među njima je bila i Ljiljana, lijepa kći Stjepana Dobrete, koja je dospjevši u sultanov harem izmolila od sultana ferman kojim se Stjepanu Dobreti daruje vlastelinstvo, nazivano prije Zapadne Vrhovine. Tu je Stjepan Dobreta i umro, te je ukopan u selu Zapeće. Na spomeniku što mu ga [[1773]]. godine podiže fra Marko Dobretić, [[franjevci|franjevački]] provincijal i bosanski biskup, piše da je umro [[1472]]. godine doživjevši 98 godina. Poslije njegove smrti vlastelinstvo razdijeliše njegovi sinovi, te Juri pripadoše Dobretići, Pavi Pavlovići, Boji Bojtačići, a Vlatku Vlatkovići koji se [[1852]]. godine prozvaše Zubovići.
 
 
 
== Stanovništvo ==
Pougarje je do prije rata imalo cca. 6.000 stanovnika u 20-ak sela i zaselaka, a danas ih je ukupno par stotina, uglavnom starije dobi i bave se isključivo [[stočarstvo]]m.
 
|}
 
== Uprava ==
==Gospodarstvo==
{{...}}
Nadaleko poznati "[[Vlašićki sir]]" je najpoznatiji proizvod pougarskih stočara, prije rata. Nažalost, danas "Vlašićki sir" proizvode, u izuzetno malim količinama (s obzirom na njegovu kvalitetu i prehrambenu vrijednost), isključivo pojedinci, takoreći za vlastite potrebe, nažalost ne i u komercijalne svrhe.
 
== Slavni ljudi ==
Stjepan Dobreta, srednjovjekovna "persona", moglo bi se reći utemeljitelj Dobretića ili možda, bolje reći, sela Zapeće, jer, legenda kaže, da se tamo skrivao bježeći pred Turcima, a najveći misterij skriva se u pitanju, "otkud je došao?", dakle "pougarski pionir", mogli bismo reći...
Drugi "slavni Pougarac" bijaše, a i danas je, Fra Mrako Dobretić, bosanski biskup, koji dade izgraditi spomenik Stjepanu Dobreti baš u Zapeću...
 
== Spomenici i znamenitosti ==
==Obrazovanje==
== Kultura ==
==Sport==