The Clash – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
D'ohBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: fa:د کلش
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: bg:Клаш; kozmetičke promjene
Red 10:
}}
 
'''The Clash''' je bio engleski [[punk]] [[rock]] bend koji je bio aktivan od [[1976.]] do [[1986.]] godine i bio je dio početnog vala punka u UK u kasnim 70-ima. Bend je miješao punk sa [[reggae]], [[rock|rockom]]om, [[dance|danceom]]om,[[jazz|jazzom]]om, [[ska]] i brojnim ostalim stilovima.
 
Clashova izuzetna glazba i stravstveni, lijevo orijentirani idealizam frontmena [[Joe Strummer|Joea Strummera]] i [[Mick Jones|Micka Jonesa]] je bio u oštrom kontrastu sa nilihizmom [[Sex Pistols|Sex Pistolsa]]a.
 
Iako je Clash polučio ogroman uspijeh u Engleskoj još od puštanja njihovog prvog albuma u [[1977]] , nisu bili popularni u [[SAD]] do 1979. Njihov treći album, ''[[London Calling]]'', pušten u kasnoj [[1979.]] je jedan od najvažnijih albuma u povijesti rock glazbe; bio je pušten u SAD-u u siječnju [[1980.]] i deset godina kasnije časopis [[Rolling Stone]] ga je proglasio najboljim albumom 80-ih. Rolling Stone ga je [[2003.]] stavio na 8. mijesto među 500 najboljih albuma svih vremena.
Red 19:
 
== Povijest ==
=== (1976. – 1978.) Stvaranje i uspjeh u Britaniji ===
 
Izvorno sastavljen od Joea Strummera, Micka Jonesa, Paula Simonona, Keitha Levena i Terry Chimesa (nazvanog i Torry Chimes), Clash je stvoren u [[Landbroke Grove]]u, u zapadnom [[London]]u u 1976., tijekom prvog vala britanskog punka. Leven je bio prijatelj Micka Jonesa i bio je gitarist i pisao je pjesme, ali nikad nije svirao sa bendom. Prema iskazu Micka Jonesa godine [[1999.]] u dokumentarcu o Clashu ''[[Westway to the world]]'', Leven je izbačen jer nije prekticirao glazbu.
Red 26:
" Izvrstan si", rekli su mu, "ali grupa ti je sranje." Strummer je pristao pridružiti se grupi, koja je dobila ime The Clash.
 
Bend je imao prvi veći nastup [[4. srpnja]] [[1976.]] podupirući Sex Pistolse, i te jeseni su sklopili ugovor sa [[CBS Records]]. Početkom rujna Levene je napustio grupu. Chimes je otišao krajem studenog ( nakratko ga je zamijenio [[Rob Harper]] za Anarhijsku turneju u prosincu 1976.) ali se uskoro vratio zbog snimanja njihovog prvog albuma. Bend je uskoro pustio njihov prvi singl (''[[White Riot]]'', [[1977.]]) i prvi album (''[[The Clash (album)|The Clash]]'') [[1977.]] godine da bi položili znatan uspijeh u Britaniji. Ali CBS je odbio pustiti album u prodaju u SAD-u, čekajući do [[1979.]] da bi pustili izmjenjenu verziju prvog albuma u SAD-u, nakon što je engleski original postao najprodavaniji strani album svih vremena u SAD-u.
 
Nakon puštanja prvog albuma u prodaju, Chimes je napustio grupu zbog nesuglasica i razlika s drugim članovima. U dokumentarcu ''Westway to the World'', Mick Jones ga je nazvao "jednim od najboljih bubnjara u okolici". Ali Chimes, koji nije htio napraviti veliku karijeru od glazbe, je rekao: "Poanta je bila u tome da sam ja htio jedan način života, a oni su htjeli drugi, pa zašto bi onda radili zajedno kada želimo posve druge stvari?" Chimes se kasnije pridružio glam punk bendu [[Hanoi Rocks]]. Nakon toga, grupa je došla u razdoblje mijenjanja bubnjara. Mick Jones je doveo [[Nicholas Bown Headon|Nicholasa Bowena Headona]] koji je imao solidno vrijema i izvrsne glazbene vještine.
 
=== (1978. – 1982.) Slava i uspijeh u SAD-u ===
 
Sa [[Topper Headon|Topperom Headonom]] na mijestu bubnjara, Clash je snimio ''[[Give 'Em Enough Rope]]'' 1978. Producirao ga je Sandy Pearlman, koji je prije toga radio za američki heavy metal bend [[Blue Oyster Cult]]. Album je imao nešto izraženije rock zvukove, koji su neke engleske fanove razočarali. Međutim, grupa je postala sve popularnija u SAD-u nakon izdavanja albuma i izmjenjenog albuma ''The Clash'' 1979. godine.
Red 36:
The Clash je tada snimio ''[[London Calling]]''. Producirao ga je Guy Stevens , koji je prethodno radio sa [[Mott the Hoople]] i ostalima, i album je imao zvuk koji je više pratio osobnost benda, miješajući rock, punk, reggae i ska elemente koji su prizvali bendove ranije dane, ali je također imao zrelost i čistoću produkcije. Album se sastojao od dvije ploče i završavao sa skrivenom pjesmom čiji naslov nije bio naveen na popisu pjesama. Nazvana ''Train in Vain'', bila je to pjesma koja se najviše svirala na AOR FM radio postajama u SAD-u.
 
Da bio nastavili sa uspijehom, The Clash je planirao snimiti pjesmu svakog mjeseca 1980. Njihova izdavačka kuća, CBS, odbila je tu ideju. Umjesto toga, ovi su napori rezultirali u albumu ''[[Sandinista!]]'' Sadržavajući elemente rocka, punka, reggae, ska i (ponešto) [[jazz|jazza]]a i disca, ujedinjene vrlo odjekujućim zvukom, ovaj tropločni album sa 36 pjesama je bio njihov najkontroverzniji album do tada, politički i glazbeno. Neki su ga vidjeli kao njihovo najpotpunije dostignuće, dok su ga neki ocijenili pokroviteljskim i nedovršenim.
Album nije imao pamtljiv slogan ili refren, i u konzervativnom ozračju AOR FM radija u SAD-u je imao minimalno izvođenje.
 
Bend se ponovno ukopao i snimio ''[[Combat Rock]]'', jednopločni album koji je producirao Glyn Johns, koji je prethodno radio na ''Who's next?'' i mnogim drugim albumima. Bio je jednostavniji i otvoreniji od ''Sandinista!'' i sadržavao je singl ''[[Should I Stay Or Should I Go?]]'' koji je neprestano izvođen u SAD-u. Sljedeći singl, ''[[Rock the Casbah]]'', pjesma o iranskom reagiranju na naviranje zapadnjačke glazbe, je bio pri vrhu liste Top 40 hitova u SAD-u, sa velikom izvedbom na MTV-u.
 
=== (1982. – 1984.) Napetosti i raspadanje ===
 
Nakon ''Combat Rocka'', Clash se počeo raspadati. Topper Headon je zamoljen da napusti bend, odmah nakon završetka albuma, zbog ovisnosti o heroinu koji mu je počeo štetiti zdravlju i bubnjarskim sposobnostima. Originalni bendov bubnjar, Terry Chimes, se vratio na nekoliko mjeseci. Gubitak Headona je donio mnogo trenja jer je bio bitan dio benda i vrlo voljen od ostalih. Strummer i Jones su su se počeli sukobljavati. Članovi benda, iako su još uvijek svirali u arenama, uvodeći [[The Who]] i svirajući na stadionima na turneji [[1982.]] se nisu dobro slagali.
Red 49:
Godine [[1983.]] bubnjar [[Pete Howard]] se pridružio grupi na festivalu u SAD-u u [[San Bernardino]]u u [[Kalifornija|Kaliforniji]]. Publika od nemirnih pola milijuna ljudi bila je najveća u Clashovoj karijeri. Ovo je bio Jonesov posljednji nastup sa grupom. U studenom 1983. Jones je izbačen zbog problematičnog ponašanja i neslaganja u glazbenim težnjama. Jones se pridružio [[Big Audio Dinamite]] (BAD) sa Donom Lettsom. Strummer i Simonon su suređivali sa BAD-om u raznim razdobljima.
 
=== (1984. – 1986.) ''Cut The Crap'' i raspad ===
 
Bend je priključio [[Nick Sheppard|Nicka Shepparda]], prijašnjeg člana [[Cortinas|Cortinasa]]a iz [[Bristol|Bristola]]a i [[Vince White|Vincea Whitea]] kao gitariste. Howard je nastavio biti bubnjar. Bend je svirao na prvim nastupima u siječnju 1984. sa obiljem novog materijala i započeo turneju (koju je sam financirao), nazvanu ''Out of Control'' turneja, koja je trajala od žestoke zime do ranog ljeta. Nakon upadljivog nastupa za dobit rudara (''Scargill's Christmas Party'') u prosincu 1984. najavili su da će novi album biti objavljen početkom nove godine.
 
Sastanci snimanja za ''[[Cut the Crap]]'' su bili kaotični, kada su menadžer Berie Rhodes i Joe Strummer radili u [[München]]u u Njemačkoj. Veći djelovi su svirali studijski glazbenici, dok su Sheppard i White uletavali u gitarskim odlomcima. Boreći se s Rhodesom za kontrolu nad bendom, Strummer se vratio natrag. Bend je krenuo na [[''busking'']] turneju po gredovima Britanije gdje su u javnosti svirali akustične verzije svojih hitova i popularnih napjeva.
Red 59:
== Članovi ==
 
=== Glavna postava ===
* [[Joe Strummer]] - vokali, gitara (1976.-1986.)
* [[Mick Jones]] - vokali, gitara (1976.-1983.)
Red 65:
* [[Topper Headon]] - bubnjevi (1977.-1982.)
 
=== Ostali članovi ===
* [[Terry Chimes]] (poznat još i kao Tory Crimes) - bubnjevi (1976., 1977., 1982.-1983.)
* [[Keith Levene]] - gitara (1976.)
* [[Rob Harper]] - bubnjevi (1976.-1977.)
Red 76:
* [[Pete Howard]] - bubnjevi (1983.-1986.)
 
== Diskografija ==
 
=== Studijski albumi ===
 
* ''[[The Clash (album)|The Clash]]'' ([[1977]].)
Red 88:
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.theclashonline.com/ The Clash Online]
* [http://clashphotorockers.free.fr Clash Photo Rockers]
* [http://lyriki.com/index.php?title=The_Clash Clash lyrics]
 
{{The Clash}}
<!-- interwiki -->
 
[[categoryKategorija:The Clash| ]]
[[categoryKategorija:Britanski glazbeni sastavi]]
[[categoryKategorija:Punk]]
 
<!-- interwiki -->
 
[[an:The Clash]]
[[ar:ذا كلاش]]
[[bg:КлешКлаш]]
[[br:The Clash]]
[[bs:The Clash]]