Marvin Minsky – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 63:
* [[Isaac Asimov]] je opisao Minskya kao jednog od dva čovjeka koja je sreo a koja su bila razvidno pametnija od njega - drugi je bio [[Carl Sagan]]. [[Patrick Winston]] je također opisao Minskyja kao najpametniju osobu koju je upoznao.
 
* Minsky je glumac u [[hakerski koan|koankoanu]]u umjetne inteligencije (pripisano njegovom studentu, Dannyju Hillsu) iz ''Jargon file'':
 
:U danima kad je [[Gerald Jay Sussman|Sussman]] bio novajlija, Minsky ga je jednoć pohodio dok je ovaj sjedio hakirajući [[PDP-6]].
Red 75:
:U tom je trenutku Sussman bio prosvijećen.
 
<blockquote>
: Ustvari sam rekao, "Ako je slučajno ožičiš, i dalje će imati unaprijed stvorene zaključke o tome kako igrati. Ali samo nećeš znati koji su to zaključci." -- Marvin Minsky </blockquote>
 
== Odabrani radovi ==
* ''Neural Nets and the Brain Model Problem'', doktorska disertacija, Princeton sveučilište, 1954. Prvi rad o teoriji i teoremima o učenju u neuralnim mrežama, sekundarnom pojačanju, cirkulirajućoj dinamičkoj pohrani i sintaptičkim modifikacijama.
* ''Computation: Finite and Infinite Machines'', Prentice-Hall, 1967. Standardni tekst u računarstvu. Trenutno je izvan tiska, ali bi se trebao ubrzo opet pojaviti.
* ''Semantic Information Processing'', MIT Press, 1968. Ovaj skup radova je imao snažan utjecaj na suvremenu [[računska lingvistika|računsku lingvistiku]].
* ''Perceptrons'', sa [[Seymour Papert|Seymourom Papertom]], MIT Press, 1969. (povećano izdanje, 1988.).
* ''Artificial Intelligence'', sa Seymourom Papertom, Univ. of Oregon Press, 1972. (izvan tiska).
* [http://web.media.mit.edu/~minsky/papers/AlienIntelligence.html Communication with Alien Intelligence], 1985.
* ''Robotics'', Doubleday, 1986. Uređen skup eseja o robotici, sa uvodom i postskriptom napisanim od strane Minskyja.
* ''[[The Society of Mind]]'', Simon and Schuster, 1987. Prvi opširni opis teorije intekektualnih struktura i razvoja "društvo uma". Vidi i ''The Society of Mind (CD-ROM verzija)'', Voyager, 1996.
* ''The Turing Option'', sa [[Harry Harrison|Harryem Harrisonom]], Warner Books, New York, 1992. Znanstvenofantastični triler o stvaranju superinteligentnog robota u godini [[2023]].
* ''The Emotion Machine'' [http://www.simonsays.com/content/book.cfm?pid=510225], Simon and Schuster, Studeni 2006. ISBN 0-7432-7663-9
 
Red 112:
 
{{Lifetime|1927||Minsky, Marvin}}
 
[[Kategorija:Američki informatičari|Minsky, Marvin Lee]]
[[Kategorija:Pioniri računarstva]]