Radovan Karadžić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m dodana kategorija Ličnosti Rata u Bosni i Hercegovini pomoću gadgeta HotCat
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 42:
Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine je [[20. 4.]] [[1992]] podnelo krivičnu prijavu protiv Karadžića zato što je utvrđeno da je naredio bombardovanje starog područja Sarajeva i da je 6. aprila naredio svojim dobrovoljcima da pucaju u grupu od 700 učesnika [[antiratni protesti u Sarajevu 1992.|anti-ratnih protesta]] ispred zgrade Skupštine BiH.<ref>[http://www.e-novine.com/feljton/37291-Srpska-tuga-Evropi-SAD-nije-stalo-istine.html Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (17)]</ref>
 
== Ratni zločini ==
Kao najistaknutijeg člana bosanskosrpskog političkog rukovodstva Karadžića se smatralo najodgovornijim kako za izbijanje rata, tako i za brojne zločine koji su u to doba na područjima BiH pod bosanskosrpskom kontrolom počinjeni nad Bošnjacima i Hrvatima. Isto tako ga se zbog nepopustljivosti smatralo najvećom preprekom mirovnom sporazumu koji je konačno postignut tek u Daytonu 1995. godine. Godinu dana ranije je između Karadžića i srbijanskog predsjednika [[Slobodan Milošević|Slobodana Miloševića]] došlo do sukoba zbog odbijanja [[Republika Srpska|Republike Srpske]] da prihvati Vanceov mirovni plan.
 
Red 51:
U njegovu obranu njegove pristalice navode da Karadžić nije ništa više kriv nego bilo koji drugi ratni političar. Njegova navodne vještina u izbjegavanju uhićenja od 1995. godine učinila ga je svojevrsnim lokalnim "herojem" među određenim brojem Srba u BiH i u Srbiji.
 
== Poratne godine ==
Karadžić se do 1997. godine nalazi se na Palama, ali se povlači se iz političkog života, učestvuje u javnom životu, pojavljuje se na proslavama, kulturnim manifestacijama i sl. ostaje lider u sjenci kako SDS-a tako i cijele Republike Srpske. Tokom 1998. i 1999. misteriozno nestaje i sve potrage za njim se bezuspješne.
 
Red 62:
Radovan Karadžić je uhapšen u Beogradu [[21. 7.]] [[2008]]. Nedugo potom je objavljeno kako je od 1998. živio u Srbiji pod pseudonimom Dragan Dabić, koristeći identitet čovjeka koji je preminuo u Sarajevu 1993. godine. Pod tim imenom se počeo baviti prakticiranjem psihijatrije i alternativne medicine, pa čak sudjelovao na javnim tribinama i predavanjima.
 
== Bibliografija ==
* 1990: Crna bajka, Svjetlost, Sarajevo
* 1992: Rat u Bosni: kako je počelo
Red 70:
* 2005: Pod levu sisu veka, Književna zajednica "Veljko Vidaković", Niš
 
== Citati ==
* ''Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite da izvedete Bosnu i Hercegovinu ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao a muslimanski narod možda u nestanak jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovde''. (Iz Karadžićevog govora pred bosanskim parlamentom 14. oktobra 1991. godine).
 
Red 80:
* [http://findingkaradzic.blogspot.com Blog pronalaženja Radovana Karadžića]
* [http://www.interpol.int/public/Data/Wanted/Notices/Data/1995/47/1995_47747.asp Interpolova poternica]
* [http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/876084.stm BBC-ov profil Radovana Karadžića]
* [http://web.archive.org/web/19981206232117/http://www.noord.bart.nl/~papafinn/ Intervju sa Karadžićem]
* [http://web.archive.org/web/20041110042502/http://users.tyenet.com/kozlich/caro.htm Još jedan intervju sa Karadžićem]
* [http://www.balkan-archive.org.yu/kosta/autori/cavoski.kosta/karadzic.e1.html "The Hague against Justice Revisited: The Case of Dr. Radovan Karadžić" by Kosta Cavoski]
* [http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=710081 "Is Poetry a War Crime? Reckoning for Radovan Karadzic the Poet Warrior" by Jay Surdukowski]
* [http://www.freewebs.com/riznica6/poetikaradovanu.htm Pesme o Radovanu Karadžiću]
* [http://dragandabic.com/ Javna strana Dr. Dabića sa Biografijom]