Razlike između izmjena na stranici "Eric Idle"

Obrisan 1 bajt ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
== Životopis ==
=== Mladost ===
Idle je rođen u gradu South Shields (okrug [[Tyne and Wear]] u sjevernoj [[Engleska|Engleskoj]]). Otac mu je bio pilot u ''Royal Air Force'', a ubrzo nakon rata je poginuo u prometnoj nesreći. Majka ga je sama odgajala, a u dobi od sedam godina upisala ga je u internat ''Royal Wolverhampton'' koji je u to doba bio škola za djecu pokojnih vojnika održavana dobrovoljnim prihodima. U knjizi ''The Pythons' Autobiography By The Pythons'' Idle je svoj boravak tamo opisao kao odrastanje u gruboj i neugodnoj okolini. Bio je odličan učenik i uspio je upisati Cambridge.
 
Na [[Sveučilište Cambridge|Cambridgeu]] je pohađao ''Pembroke College'' gdje je studirao [[engleski jezik|engleski]]. Bio je član, a jedno vrijeme i predsjednik, studentskog kazališnog kluba ''Footlights''. U klubu su također bili [[John Cleese]] i [[Graham Chapman]], budući članovi [[Monty Python]]a. Prije ''[[Monty Python's Flying Circus|Letećeg cirkusa]]'', Idle je radio na humorističnoj seriji ''Do Not Adjust Your Set'' zajedno s [[Terry Jones|Terryjem Jonesom]] i [[Michael Palin|Michealom Palinom]].
 
=== Monty Python ===
Za razliku od ostalih članova, koji su uglavnom pisali u paru (Cleese – Chapman; Palin - Jones), Idle je uglavnom radio sam. Uz skečeve, posebno se isticao pisanjem pjesma; neke o najpoznatijih pjesma su ''The Philosophers' Song'', ''Galaxy Song'' (iz filma ''[[Smisao života Montyja Pythona]] '') i popularna ''Always Look on the Bright Side of Life'' (iz filma ''[[Monty Python's Life of Brian|Brianov život]]''). Bio je i urednik raznih knjiga o grupi.
 
=== Nakon Pythona ===
Sredinom sedamdesetih kad je grupa prestala raditi na ''Letećem cirkusu'', Idle je kao i drugi članovi počeo samostalnu karijeru. Prvi značajniji projekt bio mu je kreiranje benda ''The Rutles'', parodije [[The Beatles|Beatlesa]], zajedno s [[Neil Innes|Neilom Innesom]], suradnikom Monty Pythona. O bendu su snimili lažni dokumentarac ''All You Need is Cash''.
 
Sudjelovao je u još u raznim projektima, različito uspješnima kod publike i kritike. Film ''Burn Hollywood Burn'' u kojemu je igrao glavnu ulogu dobio je izuzetno loše kritike i pet ''Zlatnih malina''. S autorima [[South Park]]a radio je na njihovom prvom filmu ''[[South Park: Bigger, Longer and Uncut]]''; pojavio se i u [[The Simpsons|Simpsonima]] (kao jedini član Monty Pythona), glumio je u američkoj humorističnoj seriji ''Suddenly Susan''. Napisao je nekoliko knjiga, a nastavio je pisati i izvoditi pjesme. [[2005]]. napravio je uspješni kazališni mjuzikl ''Monty Python's Spamalot'' baziran na filmu ''Monty Python i Sveti Gral''.
 
== Knjige ==
* ''Hello, Sailor'', roman, 1975.  ISBN 0-297-76929-4
* ''The Rutland Dirty Weekend Book'', 1976.  ISBN 0-413-36570-0
* ''Pass the Butler'', scenarij, 1982.  ISBN 0-413-49990-1
* ''The Quite Remarkable Adventures of the Owl and the Pussycat'', knjiga za djecu, 1996.  ISBN 0-7871-1042-6
* ''The Road to Mars'', roman, 1998.  ISBN 075222414X0-7522-2414-X i ISBN 0-375-70312-8
* ''Eric Idle Exploits Monty Python Souvenir Program'', Green street Press (U.S.), 2000.
* ''The Greedy Bastard Tour Souvenir Program'', Green street Press (U.S.), 2003.
* ''The Greedy Bastard Diary: A Comic Tour of America'', 2005.  ISBN 0-06-075864-3
 
== Filmovi ==
 
== Vanjske veze ==
* [http://pythonline.com/plugs/idle/ PythOnline]
* [http://www.bbc.co.uk/comedy/guide/talent/i/idle_eric.shtml Eric Idle] - BBC Guide to Comedy
* [http://www.comedy-zone.net/standup/comedian/i/idle-eric.htm Eric Idle] - Comedy Zone
* {{imdb ime|id=0001385|ime=Eric Idle}}
 
{{Monty Python}}