Moderni petoboj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: to je jedan deo plivanja
 
preuzeto sa srpske Wikipedije
Red 1:
'''Moderni petoboj''' je takmičenje pojedinaca i ekipa u 5 različitih sportova: [[mačevanje|mačevanja]], [[streljaštvo|strljaštva]], [[Konjički sport|jahanja]], [[plivanje|plivanja]] i [[atletika|trčanja]] u trajanju od pet dana. Naziv ''moderni'' je dodat zato da se ovaj sport jasno razlikuje od atletskog petoboja, koji uključuje sasvim druge discipline.
to je jedan deo plivanja
 
==Istorija==
Sastav savremeog petoboja bazira se na priči o idealnom vojniku iz konjičke jedinice koji se nađe iza neprijateljskih linija i mora jahati po nepoznatom terenu, boriti se mačem i pištoljem, trčati i plivati.
 
Antički petoboj (pentatlon) sastojao se od trčanja, bacanja koplja i diska, skokaudalj i rvanja. U program antičkih igara uvršten je 708 godine p. n. e.
 
[[Datoteka:Coubertin.jpg|thzmb|Pjer de Kuberten je predložio moderni petoboj.]]
 
U novije vreme njegovo se kao sportsko takmičenje u Švedskoj ([[1900.]]a na predlog [[Pjer de Kuberten]], osnivača modernih [[Olimpijske igre|Olimpijskih igara]] [[1909]] godine uvršten je u program Olimpijskih igara, kao ''olimpijski petoboj''.
 
 
Moderni petoboj je prvi put uključen na [[Letnje olimpijske igre 1912.|Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine]] i od tada je u programu Igara. Ekipno takmičenje je uvedeno [[1952]] ali je [[1992]] isključeno iz programa Igara. Takmičenje u ženskoj konkurenciji je uvedeno u program Igara [[2000]]. godine.
 
 
U ne-olimpijskim godinama, održavaju se svetska prvenstva, sa tradiciom od [[1949]]. godine. U početku je takmičenje trajalo 5 dana (svaki dan po jedna disciplina), ali je u cilju popularizacije i komercijalizacije ovog sporta [[1996]] uvedeno jednodnevno takmičenje.
 
Uprkos velikom renomeu ovog sporta u modernom olimpizmu, kao jedinog sporta koji je osmišljem upravo zbog Igara i takmičenja na njima, moderni petoboj nije poprimio širu popularnost. Veći broj klubova i takmičara danas deluje samo u delu istočne [[Evropa|Evrope]], zahvaljujući većoj tradicionalnoj povezanosti sporta i vojske u tim zemljama. Poslednjih godina je bilo predloga da se moderni petoboj isključi iz olimpijskog programa. [[MOK]] je [[2005]]. godine doneo odluku po kojoj ostaje u programu Igara sigurno do [[2012]]. godine.
 
[[Datoteka:Modern_Pentathlon_2004_Olympics.jpg|thumb|250px|Takmičari finalnog dela modernog petoboja u [[Letnje olimpijske igre 2004.|Atini 2004.]]]]
 
Modernim petobojem upravlja međunarodna organizacija [[UIPM]] (''Union Internationale de Pentathlon Moderne''). Osnovano je 1948, sa sedištem u Stokholmiu, tako da je prvo Svetsko prvenstvo orgavizovao 1949.
 
==Discipline modernog petoboja==
*[[Streljaštvo]]: koristi se [[vazdušni pištolj]] kalibra 4,5 -{mm}-, na udaljenosti 10 -{m}- iz stojećeg stava. Svaki takmičar ima na raspolaganju 2o hitaca, sa ograničenim vremenom od 40 sekundi između svakog hica.
*[[Mačevanje]]: takmičenje se održava po kružnom sistemu, svako sa svakim.
*[[Plivanje]]: disciplina je 200 -{m}- slobodnim stilom. Takmičari se svrstavaju u grupe po jačino prema prijavljenom najboljem rezutatu.
*[[Konjički sport|Jahanje]]: takmičenje se sastoji u kroskontri konjičkoj trci na stazi dužine 350-400 -{m}- sa 12 do 15 prepona. Takmičarima se dodeljuje konj putem žreba neposredno pred samo takmičenje.
*[[Atletika|Trčanje]]: disciplina je kros na distanci od 3000 metara. Takmičari dobijaju startne brojeve prema rezultatima u prethodne četiri discipline, i to na način da najbolje plasirani kreće prvi, a najslabije plasirani poslednji. Ko prvi prođe cilj trke je ujedno i pobednik modernog petoboja.
 
==Spoljašnje veze==
*[http://www.pentathlon.org UIPM - ]
{{Commonscat|Modern pentathlon}}
 
[[Kategorija:Olimpijski sportovi]]
[[Kategorija:Sportovi]]
 
[[af:Moderne vyfkamp]]
[[ar:خماسي حديث]]
[[bg:Модерен петобой]]
[[ca:Pentatló modern]]
[[cs:Moderní pětiboj]]
[[da:Moderne femkamp]]
[[de:Moderner Fünfkampf]]
[[el:Μοντέρνο Πένταθλο]]
[[en:Modern pentathlon]]
[[eo:Moderna pentatlono]]
[[es:Pentatlón moderno]]
[[et:Moodne viievõistlus]]
[[fa:پنج‌گانه]]
[[fi:Nykyaikainen viisiottelu]]
[[fr:Pentathlon moderne]]
[[gl:Pentatlón moderno]]
[[he:קרב חמש מודרני]]
[[hr:Moderni petoboj]]
[[hu:Öttusa]]
[[is:Nútímafimmtarþraut]]
[[it:Pentathlon moderno]]
[[ja:近代五種競技]]
[[ko:근대 5종 경기]]
[[mn:Орчин үеийн таван төрөлт]]
[[nl:Moderne vijfkamp]]
[[no:Moderne femkamp]]
[[pl:Pięciobój nowoczesny]]
[[pt:Pentatlo moderno]]
[[ru:Современное пятиборье]]
[[sk:Moderný päťboj]]
[[sr:Модерни петобој]]
[[sv:Modern femkamp]]
[[ta:தற்கால ஐந்திறப்போட்டி]]
[[tr:Modern pentatlon]]
[[uk:Сучасне п'ятиборство]]
[[zh:现代五项]]