Teorija relativnosti – razlika između verzija

m
robot Mijenja: ko:상대성 이론; kozmetičke promjene
m (robot Mijenja: ko:상대성 이론; kozmetičke promjene)
[[Albert Einstein]]ova '''teorija relativnosti ''' sastoji se od dvije znanstvene teorije na području [[fizika|fizike]]: [[posebna relativnost|posebne relativnosti]] i [[opća relativnost|opće relativnosti]]. Ove su teorije osmišljene kako bi objasnile činjenicu da se elektromagnetski valovi ne pokoravaju [[Newtonovi zakoni gibanja|Newtonovim zakonima gibanja]]. Elektromagnetski valovi gibaju se konstantnom brzinom, nezavisno od kretanja promatrača. Osnovna ideja obje teorije je da će dva promatrača, koji se nalaze u međusobno relativnom gibanju (tj. gibanju jedan u odnosu na drugoga), izmjeriti različite vremenske i prostorne intervale za iste događaje, ali da će fizikalni zakoni obojici izgledati jednako.
 
== Posebna relativnost ==
''Glavni članak:'' [[Posebna teorija relativnosti]]
 
Einsteinov članak, "O [[elektrodinamika|elektrodinamici]] tijela u gibanju" ([[1905]]), uvodi [[posebna teorija relativnosti|posebnu teoriju relativnosti]]. Posebna relativnost smatra da promatrači u [[inercijski referentni okvir|inercijskim referentnim okvirima]] koji su u međusobno relativnom jednolikom gibanju ne mogu izvesti nikakav pokus kojim bi utvrdili koji od njih je u "apsolutnom kretanju". Teorija postulira da će [[brzina svjetlosti]] u [[vakuum]]u biti ista za oba promatrača (tj. promatraču nepromjenjiva [invariantna] brzina).
 
Jedna od prednosti posebne relativnosti je što može biti izvedena iz svega nekoliko premisa:
* fizikalni zakoni su isti za sve promatrače u inercijskim referentnim okvirima
 
== Opća relativnost ==
''Glavni članak:'' [[Opća teorija relativnosti]]
 
 
 
== Vanjski linkovi ==
* [http://www.wired.com/news/space/0,2697,64505,00.html?tw=wn_tophead_1 Probe set to test theory of Relativity - Aug. 07, 2004] — "Gravity probe B" (en.)
* [http://www.mathpages.com/rr/rrtoc.htm Reflections on Relativity] — cjelovit online tečaj o relativnosti (en.)
* [http://www.muppetlabs.com/~breadbox/txt/al.html Relativity explained in words of four letters or less] — (en.)
* [http://www.insidereality.net/site/content/science_and_technology/einstein_relativity/index.php Albert Einstein: Relativity - The Special and General Theory] — online verzija knjige (en.)
* [http://www.gutenberg.org/etext/5001 Albert Einstein: Relativity - The Special and General Theory] — verzija za dowload (en.)
 
[[categoryKategorija:Relativnost]]
 
[[category:Relativnost]]
 
{{Link FA|de}}
[[km:ទ្រឹស្ដីរ៉ឺឡាទីវីតេ]]
[[kn:ಸಾಪೇಕ್ಷತ ಸಿದ್ಧಾಂತ]]
[[ko:상대성이론상대성 이론]]
[[ksh:Relativitätstheorie]]
[[lt:Reliatyvumo teorija]]
111.187

izmjena