Poltavska oblast – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hrvatske Wikipedije
 
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: pt:Oblast de Poltava; kozmetičke promjene
Red 23:
'''Poltavska oblast''' ([[ukrajinski]]:''Полтавська область'', ''Poltavs’ka oblast’'', ''Poltavshchyna'') je administrativna oblast koja se nalazi se u središnjoj [[Ukrajina|Ukrajini]]. Upravno središte oblasti je grad [[Poltava]].
 
== Zemljopis ==
Poltavska oblast ima ukupnu površinu 28.748 km2 te je šesta oblast po veličini, u njoj prema popisu stanovništva iz [[2001.]] godine živi 1.630.100 stanovnika, te je prema broju stanovnika 12 oblast po veličini u Ukrajini. 956.800 stanovnika živi u urbanim područjima, dok 673.300 stanovnika živi u ruralnim područjima.
 
Poltavska oblast graniči na zapadu sa [[Kijevska oblast|Kijevskom ]] i [[Čerkaška oblast|Čerkaškom oblasti]], na sjeveru graniči sa [[Sumska oblast|Sumskom]] i [[Černigivska oblast|Černigivskom oblast]], a sa [[Kirovogradska oblast|Krivigradskom oblasti]] graniči na jugozapadu.
 
== Stanovništvo ==
[[Ukrajinci]] su najbrojniji narod u oblasti i ima ih 1.481.100 što je 91,4% od ukupnoga stanovništva oblasti<ref>[http://www.ukrcensus.gov.ua/eng/regions/reg_polt/ Statistički podaci za Poltavsku oblast]</ref>
 
Ukrajinskim jezikom kao materinjim govori 90% stanovništva što je za 4,1% više nego prema popisu iz [[1989.]] godine, dok ruskim jezikom kao materinjim govori 4,1 % stanovništva.
== Administrativna podjela ==
Poltavska oblast dijeli sa na 25 rajona, i 15 gradova od kojih njih pet ima viši administrativni stupanj, također oblast ima i 21 mali grad i 1.831 naselje.
 
== Izvor ==
{{izvori}}
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.obladmin.poltava.ua Službena stranica oblasti]
 
=== Ostali projekti ===
{{WProjekti
|commonscat= Poltava Oblast
Red 49:
 
{{Oblasti u Ukrajini}}
[[Kategorija:Oblasti u Ukrajini]]
 
<!-- interwiki -->
 
[[Kategorija:Oblasti u Ukrajini]]
 
[[be-x-old:Палтаўская вобласьць]]
Red 79:
[[no:Poltava oblast]]
[[pl:Obwód połtawski]]
[[pt:PoltavaOblast (óblast)de Poltava]]
[[ro:Regiunea Poltava]]
[[ru:Полтавская область]]