Gaetano Donizetti – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hrvatske Wikipedije
 
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: hy:Գաետանո Դոնիցետի; kozmetičke promjene
Red 15:
'''Domenico Gaetano Maria Donizetti''' ([[Bergamo]], [[29. studenog]] [[1797]]. - Bergamo, [[8. travnja]] [[1848]].), [[Italija|talijanski]] skladatelj.
 
Umjetničku karijeru započeo je kao [[skladatelj]] [[simfonija]], komornih i crkvenih djela. Kasnije se potpuno posvetio [[opera|operi]]. U početku je pod [[Gioacchino Rossini|Rossinijevim]] utjecajem, ali je ubrzo pronašao put do vlastite operne dramatike, pripravljajući pravac kojim će nastaviti [[Giuseppe Verdi]]. Od [[1834]].-[[1839]]. profesor je na konzervatoriju u [[Napulj|Napulju]]u, a od [[1839]]. u [[Pariz]]u. Od [[1842]]. dvorski je skladatelj i kapelnik u [[Beč]]u.
 
== Djetinjstvo ==
Red 31:
U zadnjim mjesecima [[1817]]. vratio se u [[Bergamo]], gdje je isprva radio kao arhivist u knjižnici kapele Svete Marie Maggiore. Zahvaljujući potpori Mayra gotovo trenutačno je dobio na potpis ugovor o četiri opere za impresarija Zanclea, organizatora tamošnjih koncertnih i kazališnih priredaba. Njegova prva opera je bio “Enrico di Borgogna” (“Enrico Burbonski”), postavljena u [[Venecija|Veneciji]] 1818., da bi 1819. uslijedila “ Il falegname di Livonia” (“Livonijski stolar”); i jedno i drugo djelo je polučilo veliki uspjeh, te se u njima, što je tada bilo neizbježno, mogao osjetiti Rossinijev utjecaj. Donizettijev stvaralački rad tada tekao je poprilično glatko zahvaljujući činjenici, kako i on sam kaže, da je uspio izbjeći [[vojska|vojnu]] službu. Marianna Pezzoli Grattaroli, bogata građanka Bergama, bila je toliko očarana mladićevim izvanrednim talentom da je uspjela novčano ishoditi njegov izuzetak od služenja vojnog roka. 1822. predstavio je operu “Chiara e Serafina” u La Scali - kao rezultat neuspjeha ove opere vrata velike [[Milano|milanske]] operne kuće bila su za njega zatvorena dugih osam godina.
 
Njegov prvi značajni [[opera|operni]] debi ukazao se kad je Mayr odbio preuzeti rad na novoj operi te uspio nagovoriti organizatore da je predaju u ruke Donizettiju. Rezultat toga je bila “Zoraida di Granata”, predstavljena 1822. u [[rim]]skom “Teatro Argentina” , gdje je oduševljeno primljena kod poprilično izbirljive publike. Slavni kazališni impresario Domenico Barbaja, koji se u karijeri obogatio na djelima [[Gioacchino Rossini|Rossinija]], [[Vincenzo Bellini|BelliniBellinija]]ja, [[Pacini]]ja i mnogih drugih, zamolio ga je da napiše poluozbiljnu operu za kazalište San Carlo u [[Napulj]]u. Djelo, “La Zingara” (“Ciganka”), postavljeno je iste godine i bilo je golem uspjeh. Ovaj trenutak je označio početak briljantne karijere u operi. Za razliku od Rossinija i Bellinija, te kasnije [[Verdi]]ja, koji su bili sposobni upravljati svojim radom, Donizetti je stvarao u žurbi, ne donoseći oprezne odluke, slijedivši i prihvativši pomamni, stresni ritam i uvjete tadašnjeg kazališnog života.
 
Tako nam je na kraju ne odveć dugog životnog vijeka, neumorni skladatelj stavio oko 70 opera: ozbiljne i poluozbiljne opere, komične opere, farse, grands-opere i opere-comiques. Sve one naprosto plijene bogatom melodijskom invencijom te jednostavnim, besprijekornim harmonijskim stilom. Svemu ovome mora se pridodati i 29 [[kantata]] za pratnju s orkestrom ili na [[klavir]]u, različite skladbe religioznog karaktera (uključujući i dva rekvijema u spomen na Bellinija i Zingarellija te oratorije “Il Diluvio Universale” (“Opći potop”) i “Le Sette Chiese”(“Sedam crkava”), 15 simfonija, više od 250 tekstova za pjevačku izvedbu jednog ili više glasova, glasovirska djela i oko 80 djela komorne glazbe, uključujući 19 kvarteta koja svjedoče o utjecaju velikih bečkih klasičara - [[Wolfgang Amadeus Mozart|Mozarta]] i [[Joseph Haydn|Haydna]], koja je upoznao u iscrpnim analizama svojih dvaju mentora, Mayra i Matteia.
Red 88:
 
{{Lifetime|1797|1848|Donizetti, Gaetano}}
[[Kategorija:Italijanski kompozitori]]
[[Kategorija: Skladatelji glazbe romantizma]]
 
<!-- interwiki -->
 
{{Romantizam}}
 
[[Kategorija:Italijanski kompozitori]]
[[Kategorija: Skladatelji glazbe romantizma]]
 
[[ar:غايتانو دونيزيتي]]
Red 115:
[[hr:Gaetano Donizetti]]
[[hu:Gaetano Donizetti]]
[[hy:Գաետանո ԴոնիցետտիԴոնիցետի]]
[[id:Gaetano Donizetti]]
[[it:Gaetano Donizetti]]