Archon (igra) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Nova stranica: '''Archon''' je strateška kompjuterska igra iz 1983. godine koju je stvorio Electronic Arts. Ova igra se nalazi na 100 mjestu IGN ljestvice iz 2007. godine najboljih kompjuterskih ig...
 
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Archon''' je strateška kompjuterska igra iz [[1983]]. godine koju je stvorio [[Electronic Arts]]. Ova igra se nalazi na 100 mjestu IGN ljestvice iz 2007. godine najboljih kompjuterskih igara[[Videoigra|videoigri]] svih vremena [http://top100.ign.com/2007/ign_top_game_100.html], a s njom je počeo poslovni uspjeh kompanije Electroni Arts koji traje i danas
 
==Igra==
 
Ideja za ovu igru dolazi iz filma [[Star Wars]] gdje jedan od likova igra kompjutersku stratešku igru sličnu šahu. Ekran na kojem se odvija igra je šahovska tabla na kojoj se nalaze bijele i crne figure, ali za razliku od šaha[[šah]]a kada se dvije figure nađu na jednom polju otvara se novi ekran na kojemu se vodi borba između tih figura. Svaka bitka može završiti pobjedom jedne strane i tada pobjednička figura zauzima polje na koje je postavljena ili nerješeno to jest da su figure koje se vodile bitku jedna drugu eliminirale.
 
Cilj igre je eliminirati sve protivničke figure ili osvojiti 5 specijalnih polja na tabli. Postoji mogućnost i nerješene partije, ali to se dogodi samo ako u zadnjoj bitki se posljednja bijela koja predstavlja svijetlo i posljednja crna koja predstavlja tamu figura međusobno eliminira.
Red 9:
==Kompjuteri i nastavci==
 
Igra Archon je prvobitno bila napravljena za [[Atari 400]] i [[Atari 800]], ali zbog popularnosti su potom izgrađene verzije za [[Apple II]], [[Commodore 64]], [[Spectrum]], [[PC]], [[Amstrad]], [[Macintosh]], AmigaAmigu[[Amiga|Amigu]] i [[Nintendo]].
 
Prvi nastavak igra dobiva 1984. godine s igrom [[Archon II]], a godinu potom izlazi i Archon III koji je napravljen samo za [[Commodore 64]]. U devedesetim godinama tvrtka Toys for Bob je napravila Archon Ultra, a potom i verziju za [[Playstation]] imena The Unholy War. Kasnije su još izgrađene verzije za [[Palm OS]], dok je vremenski posljednja verzija za [[Iphone]] iz [[2009]] godine.
 
== External links ==
 
* [http://www.c64sets.com/archon.html Archon at c64sets.com] - Slike pakiranj i uputstava
* [http://www.amigamemo.com/archon Archon : The Light and the Dark] at AmigaMemo.com - Amiga.Game.Museum
* [http://screenmania.retrogames.com/c64/03/c64_0052.html Slike igre na Commodore 64]
* [http://www.everything2.com/index.pl?node_id=1281735 ''Archon''] at Everything2.com
* [http://www.vintagecomputing.com/index.php/archives/44 Tajne od ''Archon'']
 
[[de:Archon (Computerspiel)]]
[[es:Archon: The Light and the Dark]]
[[gl:Archon]]
[[it:Archon (videogioco)]]
[[ja:アーコン]]
[[sv:Archon: The Light and the Dark]]
[[category:Računalne i video igre]]