Razlike između izmjena na stranici "Kibla"

Obrisano 13 bajtova ,  prije 7 godina
m
clean up using AWB
m (clean up using AWB)
[[Datoteka:Qibla.png|thumb|Geometrijsko računanje kible]]
[[Datoteka:Mecca Direction Equidistant.jpg|thumb|Kibla]]
'''Kibla''' ('''{{ArJ|قبلة}}''') je arapska riječ za smjer prema kojem bi trebao biti okrenut [[Musliman]] tokom molitve. Većina [[džamija]] ima [[mihrab]] u zidu koji pokazuje smjer kible.
 
Kibla igra ulogu, ne samo u [[namaz]]u, nego i svakodnevnim vjerskim ceremonijama. Glava životinje koja se kolje mora biti okrenuta prem kibli, kako bi se ispunio jedan od preduslova da bi meso te životinje bilo [[halal]], odnosno dozvoljeno po islamskim normama. Nakon smrti, muslimani se kopaju tako da im je desna strana tijela okrenuta prema kibli.
 
== Historija kible ==
U prvo vrijeme islama, smjer kible je bio u pravcu [[Bejt ul-Makdis]]a u [[Jerusalem]]u. Ovo je trajalo samo 17 mjeseci, nakon čega je kibla promijenjena u [[Mesdžid ul-Haram]] ([[Kaba]] u [[Meka|Meki]]. Prema [[Muhammed|Poslanikovim s.a.v.s.]] savremenicima, promjena se desila iznenada tokom poslijepodnevnog [[namaz]]a (većina historičara se slaže da je to bilo tokom [[Ikindija-namaz]]a). Muhammed je predvodio molitvu, kada je primmio objavu od [[Allah]]a da treba da uzme [[Kaba|Kabu]] kao kiblu. Prema historijskim zapisima, čim je primio objavu, Muhammed se okrenuo prema Kabi, a slijedili su ga i ostali vjernici.
 
Muslimani se ne okreću prema Kabi zbog toga da bi se klanjali samoj Kabi ili sadržaju Kabe;
Kaba je jednostavno fokusna tačka za klanjača, mjesto prema kojem se treba okrenuti u molitvi.
 
U starim vremenima, muslimani koji su putovali često su koristili [[astrolab]] da bi pronašli smjer kible.
Naravno, u bilo koje vrijeme, je samo polovina zemaljske kugle osunčana. Na sreću, postoje dva trenutka u svakoj godini kada je Sunce tačno na suprotnoj strani od Kabe. U to vrijeme pravac sjenki na bilo kojem osunčanom mjestu će pokazivati u pravcu kible. Ovo se dešava svakog [[28. novembar|28. novembra]] u 21:09 i [[16. januar]]a u 21:29 po [[GMT]]-u.
 
Uz ovo ide i primjedba, s obzirom na oblik zemlje, da je smjer kible u onom smjeru u kojem je najkraći put od date tačke do Meke.
 
=== Nesuglasica ===
U novije vrijeme, neki muslimani iz Sjeverne Amerike su prijavili problem kod tradicionalnog određivanja smjera, zbog toga što se dešava situacija da je npr. na Aljasci kraći put do Meke sjeverno od Aljaske nego jugoistočno (što predstavlja poziciju Meke u odnosu na Aljasku).
 
Ovi muslimani smatraju da je jedini ispravni način određivanja pravog smjera kible crtanje linije sa tog mjesta prema Meki na Merkatorovoj projekcionoj mapi, a da pravilo da je potrebno da to bude najkraći put prema Meki sa tog mjesta nema osnova.
 
Bilo kako bilo, sam razlog okretanja prema kibli jeste sa ciljem da je [[ummet]] ujedinjen u tome te kako bi se razlikovali od ostalih konfesija.{{činjenica|date=07. 2010.}}
 
== Vanjske veze ==
 
 
{{Commonscat|Qibla}}