Semerket – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Mijenja: hr:Semerket
mNema sažetka izmjene
Red 12:
}}
 
'''SemerkhetSemerket''' je bio šesti kralj [[Drevni Egipat|Drevnog Egipta]] iz [[Prva dinastija Egipta|Prve dinastije]] koji je vladao oko godine 2950. pne. Bio je sin Anedžiba i kraljice Betrest. Iako se malo zna o njegovoj vladavini, SemerkhetSemerket je izgleda imao problema tokom vladavine sudeći po zapisima [[Manethon]]a.
 
[[Manethon]] tvrdi da su se dogodile brojne katastrofe za vrijeme Semerkhetove vladavine, i to pripisuje činjenici da je SemerkhetSemerket bio [[uzurpator]] prijestolja. SemerkhetSemerket je namjerno izbrisao AnedjibovoAnedžibovo ime s brojnih artefakata, ali je Semerketovo vlastito ime kasnije izbrisano iz Saqqarske liste kraljeva. S druge strane je uspio sagraditi daleko veći grob od [[AnedjibAnedžib]]a usprkos kratke vladavine od 9 godina. SemerkhetSemerket je inače poznat samo na temelju jednog ili dva artefakata i, pto je važnije, Anala [[Kamen iz Palerma|Kamena iz Palerma]].
 
==Duljina vladavine==
Iako [[Manethon]], svećenik iz 3. vijeka pne., bilježi kako je ovaj kralj vladao Egiptom 18 godina, ta brojka je po svemu duseći dodala jedno desetljeće njegovoj vladavini. Toby Wilkinson u svojoj analizi Kamena iz Palerma u ''Royal Annals of Ancient Egypt'', primjećuje kako Kairski fragment Jedan registar III ovog dokumenta daje '''"Semerkhetu 8 1/2 godina (brojka je sigurna, jer je cijela vladavina zabilježena."''' (Wilkinson: str.78 & 258) SemerkhetovoSemerketovo kraljevsko ime, zapisano u [[serekh]]u, takošer je sačuvano u ovoj sekciji dokmumeta -- dakle 9-godišnja vladavina može pripadati samo njemu. Wilkinson zajljučuje kako je ovaj kralj vladao 9 punih ili djelomičnih godina na temelju Anala [[Kamen iz Palerma|Kamena iz Palerma]] iz 5. dinastije koji je dao mnogo preciznije podatke za vladavinu kraljeva 1. i 2. dinastije. (Wilkinson: str.80)
 
SemerkhetSemerket je sahranjen u Grobu U kraljevske [[nekropola|nekropole]] u [[Umm el-Qa'ab]]u, kraj [[Abydos (Egipat)|Abydosa]].
 
==Literatura==