Pećina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ga:Pluais
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: war:Lungíb; kozmetičke promjene
Red 1:
[[imageDatoteka:Groty mechowskie.jpg|thumb|Špilja]]
 
'''Spilja''', '''špilja''' ili '''pećina''' je prirodan otvor u [[zemljina kora|Zemljinoj kori]]. Pećine u nastale u krasu oblikovane su hemijskim i mehaničkim delovanjem vode. Osim u tim stenama pećine nastaju i u naslagama [[gips]]a, [[sol]]i, [[magmatske stene|magmatskim stenama]], [[konglomerat]]ima, [[breča]]ma pa čak i [[led]]u.
 
== Špilja ==
Osnovni dijelovi špilja su ulaz, kanal i dvorana. Špiljski kanal je izdužena špiljska šupljina, a dvorana je prostranija šupljina najčešće nastala širenjem špiljskih kanala. Špilje koje nemaju spoj s površinom nazivaju se kaverne.
Špilja je prirodna šupljina u Zemljinoj kori.
Red 10:
U Hrvatskoj prevladavaju špilje oblikovane u krškom [[reljef]]u oblikovanom u naslagama vapnenca i [[dolomit]]a kemijskim i mehaničkim djelovanjem vode. Osim u tim stijenama špilje su oblikovane u naslagama [[gips]]a, [[sol]]i, magmatskih stijena, konglomerata, breča pa čak i [[led]]a.
 
== Poznate špilje ==
* [[Lukina jama]],duboka 1392 metara,najdublja je jama u Hrvatskoj,a spada među najdublje u svijetu.Nalazi se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. otkrili su je slovački speolozi 1993.godine, a nazvana je po Ozrenu Lukiću - Luki,speologu koji je poginuo u Domovinskom ratu na Velebitu.
* U uvali Balun na otoku Biševu nalazi se [[Modra špilja]]. Oko podneva za mirnog mora sunčeve zrake prodiru kroz podvodni otvor i reflektiraju se od bijelog dna te osvjetljavaju špilju modrom,a predmete u vodi srebnom bojom.
* U Postojnskoj jami u Sloveniji ima gotovo 20 km podzemnih tokova i najposjećenija je u Europi. Otkrio ju je 1818.godine Luka Čerč.
* Postoje špilje u koje se ne ulazi pomoću konopaca i u u speološkom odijelu:dovoljna je mala barka Jer su ih napravili valovi u moru.Tako je nastala i špilja u Cala di Luna u [Nacionalnom parku zaljeva Orosei i Gennargentu na Sardiniji.
* La Grotta grande del Vento unutar špilja Frasassi, u talijanskoj pokrajini [[Marche]], otkrivena je tek [[1971.]] godine nakon 23 godine speoloških istraživanja. Danas su špilje otvorene za građanstvo,ali postoje i posebni prolazi za speologe - za one iskusne ali i za početnike.
 
== Vidi još ==
* [[Modra špilja]]
* [[Lukina jama]]
 
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://pubwww.srce.hr/speleo/hrv/index.html Hrvatski speleološki poslužitelj]
* http://public.carnet.hr/speleo/karta.html
 
[[categoryKategorija: Geomorfologija]]
 
[[categoryKategorija: Spilje| ]]
 
[[category: Geomorfologija]]
[[category: Spilje| ]]
 
[[ar:كهف]]
Linija 94 ⟶ 92:
[[vec:Cóvoło]]
[[vi:Hang]]
[[war:Lungíb]]
[[yi:הייל]]
[[zh:洞穴]]