Staro kraljevstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
 
Nema sažetka izmjene
Red 3:
 
Kraljevska prijestolnica Egipta za vrijeme Starog kraljevstva se nalazila u [[Memfis (Egipat)|Memfisu]] gdje je [[Djoser]] ustoličio svoj dvor. Staro kraljevstvo se, međutim, najbolje zna po velikom broju [[piramida]], koji su u to vrijeme građene kao faraonske grobnice. Iz tog razloga se Staro kraljevstvo često naziva "Doba piramida."
 
==Početak: Treća dinastija==
Prvi slavni faraon Starog kraljevstva bio je [[Djoser]] ([[2630. pne.|2630]]–[[2611. pne.]]) iz Treće dinastije, koji je naredio izgradnju prve piramide ([[Djoserova piramida|Stepenasta piramida]]) u novok memfiškoj nekropoli [[Saqqara|Saqqari]]. Važna ličnost u doba Djoserove vladavine je bio njegov [[vezir]] [[Imhotep]], koji je nadgledao izgradnju te nekropole.
 
U toj eri su nekoć nezavisne egipatske države postale poznate tek kao [[Nome (Egipat)|nome]] kojima je vladao faraon. Istovremeno su bivši vladari svedeni na guvernere i prisiljeni raditi na prikupljanju poreza. Drevni Egipćani su u ovo doba vjerovali kako im faraon može osigurati godišnje poplave Nila o kojima je ovisila žetva. Također su za sebe držali da su izabrani narod, "odnosno jedina istinski ljudska bića na zemlji" <ref name=Herlin> ([http://www.louisville.edu/a-s/history/herlin/textsup.htm#_ftn18 ''Ancient African Civilizations to ca. 1500: Pharaonic Egypt to Ca. 800 BC''], by Dr. Susan J. Herlin, 2003, page 27)</ref>.
 
== Bilješke ==
<references/>
 
==Vanjski linkovi==