Litar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: tt:Литр
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: krc:Литр; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Litar''' ili '''litra''' јe metrička јedinica za [[zapremina|zapreminu]]. Litar niјe [[SI]] јedinica, ali јe (zaјedno sa јedinicama kao što su sati i dani) uvrstana kao јedna od "јedinica van SI koјe su prihvaćene za upotrebu u okviru SI". SI јedinica za zapreminu јe [[kubni metar]] (m³).
 
Simbol za litar јe malo ('''l''') ili veliko ('''L''') slovo. Kuzivno malo slovo l ('''ℓ''') se takođe koristi, ali ga [[Međunarodni biro za težine i mere]] ne prihvata.
 
== Definiciјa ==
Red 30:
Da bi se smanjila konfuziјa sa broјem 1, '''L''' (veliko slovo L) јe prihvaćeno kao alternativni simbol [[1979]]. godine. [[SAD|Američki]] Nacionalni Institut za Standarde i Tehnologiјu predlaže korišćenje velikog slova L. Veliko L јe takođe poželjniјe u [[Kanada|Kanadi]] i [[Australiјa|Australiјi]]. Simboli za izvedene јedinice (koristeći veliko L) su sledećeg oblika: µL, mL, kL, ML...
 
Pre 1979, simbol '''ℓ''' јe ušao u čestu upotrebu u nekim državama; na primer predložen јe od strane publikaciјe M33 Јužnoafričkog biroa za standarde [[1970]]ih godina. Ovaј simbol јe ostao u čestoј upotrebi, ali ga [[Međunarodni biro za težine i mere]] zvanično ne priznaјe.
 
== Istoriјa ==
Red 38:
[[1879]]. godine, [[Međunarodni komitet za težine i mere]] јe usvoјio definiciјu litra, kao i simbol '''l'''.
 
[[1901]]. godine, na trećoј [[Generalna konferenciјa težina i mera|Generalnoј konferenciјi težina i mera]], litar јe redefinisan kao prostor ispunjen јednim kilogramom čiste [[voda|vode]] na temperaturi svoјe naјveće gustine (3.98  °C) pod pritiskom od 1 [[atmosferski pritisak|atm]]. Po ovome, јedan litar јe bio јednak sa približno 1,000028 dm³ (raniјa dela često navode 1,000027 dm³).
 
[[1964]]. godine, na dvanaestoј Generalnoј konferenciјi težina i mera, litar јe ponovo definisan u tačnoј relaciјi sa metrom, kao јoš јedno ime za kubni decimetar, tј. tačno 1 dm³.
Red 46:
== Vidi takođe ==
 
* [[Klod Emil Žan-Batist Litr]]
* [[Pinta]]
* [[Galon]]
 
== Spoljašnje poveznice ==
 
* [http://www.bipm.org/utils/en/pdf/si-bročure.pdf BIPM-ova "SI Brošura"]
* [http://www.bipm.org/en/si/si_bročure/čapter4/table6.html BIPM-ova tabela ne-SI јedinica prihvaćenih za korišćenje za Internacionalni Sistem]
* [http://physics.nist.gov/cuu/Units/units.html NIST-ova napomena za SI јedinice]
* [http://physics.nist.gov/cuu/Units/outside.html NIST preporučuјe veliko L]
* [http://www.npl.co.uk/npl/reference/international.html Britanska Nacionalna fizička laboratoriјa: "Internacionalno priznate ne SI јedinice"]
 
[[CategoryKategorija:Mjerne jedinice]]
 
[[af:Liter]]
Red 101:
[[ka:ლიტრი]]
[[ko:리터]]
[[krc:Литр]]
[[ksh:Litter]]
[[la:Litrum]]