Behar (časopis) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 5:
Prvi broj časopisa izišao je [[1. svibnja]] 1900. godine. Neprekidno je izlazio deset godina, dva puta mjesečno. Od 1927. do 1945. nastavio je izlaziti pod nazivom ''Novi behar''. Časopis je objavio mnogo [[balada]], kao i građu iz područja [[Usmena književnost|usmene književnosti]].<ref>[http://www.camo.ch/casopisi.htm Bosanski web portal u Švicarskoj]</ref> Od 1993. godine časopis pod istim imenom izdaje Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske "Preporod".<ref>[http://www.kdbhpreporod.hr/qbeharq.html Časopis Behar na web stranici Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod]</ref>
 
'''Novi behar''' pokrenut je [[1927.]] godine kao nastavak Behara. Izlazio je dva puta mjesečno do travnja [[1945.]], a donosio je priloge iz područja [[književnost]]i, [[povijest|povijesti]]i, islamskog bogoslovlja i dr. Vlasnik časopisa bila je "Islamska dionička štamparija" sve do [[1944.]], a od početka 1944. vlasnik je bilo muslimansko kulturno društvo "[[Narodna uzdanica]]". Prvi urednik bio je književnik [[Husejn Đogo Dubravić]], kojeg je [[1930.]] godine na mjestu urednika naslijedio [[Alija Nametak]].
 
Prvi broj časopisa tiskan je 1. svibnja 1927. Izlazio je neprekidno sve do [[1943.]] godine, dakle punih 16 godina, a od sedamnaeste godine postojanja izišlo je 6 brojeva. ''Novi behar'' odigrao je važnu ulogu u prosvjetnom i [[kultura|kulturnom]] životu [[musliman]]a [[Bosna i Hercegovina|Bosne i Hercegovine]]. Suradnici lista su bili: [[Safvet-beg Bašagić]], [[Edhem Mulabdić]], [[Ahmed Muradbegović]], [[Hamid Dizdar]], [[Alija Nametak]], [[Husejn Đogo Dubravić]], [[Ilijas Dobradžić]], [[Tin Ujević]], [[Muhamed Hadžijahić]], [[Omer Čampara]], [[Atif Ljubović]], [[Hamza Humo]], [[Hasan Kikić]] i dr.