Žabljak Crnojevića – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Žabljak Crnojevića, srednjevjekovni grad i utvrđenje, nalazi se u Zeti, u području Skadarskog jezera. Ovo mjesto sa burnom i bogatom istorijom , iako je još 1961. godine Za...
(nema razlike)

Verzija na datum 7 juni 2014 u 15:58

Žabljak Crnojevića, srednjevjekovni grad i utvrđenje, nalazi se u Zeti, u području Skadarskog jezera. Ovo mjesto sa burnom i bogatom istorijom , iako je još 1961. godine Zakonom zaštićeno kao spomenik kulture, slabo je valorizovano turistički . Posljednjih godina je stanje donekle popravljeno, raščišćeno je rastinje, pokošeno je i mogu se, uz bujnu maštu, rekonstruisati nekadašnji objekti u ovom utvrđenju.

Žabljak Crnojevića je osnovan još u 10. vijeku, u doba Vojislavljevića i Dukljanske države. Prvi detaljniji podaci o ovom gradu datiraju iz 15. vijeka u vrijeme dinastije Crnojevića, u čije je vrijeme ovaj grad bio prijestonica Zete. Sredinom 15. vijeka Žabljak pada u ruke Turaka i od tada je dugo vremena bio značajno tursko uporište u borbi protiv Crnogoraca. Iako je bilo više pokušaja crnogorske vojske da se on osvoji , pripao je Crnoj Gori tek odlukom Berlinskog kongresa.

Pored toga što je interesantno biti na ovako važnom mjestu u istoriji Crne Gore, sa utvrđenja se pruža i prelijepi pogled na Skadarsko jezero i tzv. Žabljačke livade.