Qin Shi Huang – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: sk:Š’-chuang-ti
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Uklanja: bpy:চিন সহি হানগ; kozmetičke promjene
Red 88:
Osnivanje [[Narodna republika Kina|Narodne republike Kine]] otvorilo je nove poglede na Prvog kineskog cara, kroz prizmu marksističke teorije. Osnovni stav je da su careve mere standardizacije mernih jedinica, monetarnog sistema i pisma nastale kao odgovor na zahteve vladajuće klase i trgovačkog staleža, a da je do pada dinastije Ćin došlo usled [[klasna borba|klasne borbe]].
 
[[Hung Š'-di|Hung Š’-didijeva]]jeva knjiga „Ćin Š’ huang“, objavljena [[1972]]. godine, i prihvaćena od strane države kao zvanična interpretacija ovog istorijskog perioda, nudi potpuno drugačiju sliku Prvog kineskog cara. Hung Š’-di smatra Prvog cara dalekovidim vladarem, koji je prvi uspostavio jedinstvenu kinesku državu, i koji nije imao problema s tim da upotrebi nasilne metode protiv kontrarevolucionara i subverzivnih elemenata. Međutim, u tome nije bio dovoljno temeljan te se carstvo ubrzo posle njegove smrti raspalo i stari feudalni poredak je vraćen.
 
Nastavak na ovu teoriju pružio je [[Luo S'-ding|Luo S’-ding]] [[1974]]. godine, stavom da je pad dinastije Ćin prouzrokovao nedostatak temeljnosti u diktaturi nad reakcionarima, što je reakcionarima omogućilo da zauzmu važna mesta u državnom aparatu.
 
== Vidi još ==
* [[Kina (antička)]]
* [[Spisak kineskih vladara]]
 
[[Kategorija:Kinezi]]
Red 116:
[[bm:Qin Shi Huang]]
[[bo:ཆིན་ཧྲི་ཧོང་།]]
[[bpy:চিন সহি হানগ]]
[[br:Qin Shi Huang]]
[[bs:Ćin Š’ huang]]