Razlike između izmjena na stranici "Arapsko-izraelski sukob"

Obrisano 107 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
Datoteka/fajl Declaration_of_State_of_Israel_1948.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Fastily sa razlogom: Copyright violation; see commons:Commons:Licensing
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
m/м (Datoteka/fajl Declaration_of_State_of_Israel_1948.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Fastily sa razlogom: Copyright violation; see commons:Commons:Licensing)
 
Na temelju odluke [[Ujedinjeni narodi|UN]]-a u studenom [[1947]] britanski je mandat u Palestini prestao u ponoć [[14. 5.|14. svibnja]]. Istog je dana Židovsko narodno vijeće na području koje mu je dodijeljeno planom podjele okrunilo svoju četiri desetljeća staru cionističku borbu za židovsku državnost i proglasilo izraelsku državu. Odmah su je priznale i [[Sjedinjene Američke Države]] i [[Sovjetski Savez]], a do kraja godine učinila je to i većina suverenih država u svijetu, s iznimkom arapskih.
 
[[Datoteka:Declaration of State of Israel 1948.jpg|left|thumb|250px|Proglašenje države Izrael [[1948]].]]
Nastojeći spriječiti podjelu Palestine, dan nakon proglašenja Izraela počeo je napad vojski arapskih zemalja na tek proglašenu židovsku državu. U napadu je sudjelovalo šest arapskih država, članica Arapske lige - Egipat, Sirija, Transjordanija, Irak i Libanon te mali vojni kontingent iz Jemena, a arapskim vojskama svakako treba pribrojati i aktivne arapske borce iz Palestine, kojima je zapovijedao klerik al-Susayn. Sjever Izraela napadale su sirijske i libanonske snage, a transjordanska Arapska legija, ojačana iračkim vojnim kontingentom, prodrla je u smjeru grada [[Jeruzalem]]a. Egipatske snage, koje su s otprilike dvanaest tisuća vojnika bile najbrojnija arapska vojska u ratu, napreduju s područja [[Sinaj]]skog poluotoka u smjeru grada [[Tel Aviv]]a. No, arapske vojske su djelovale bez jasno definiranih ciljeva i međusobne koordinacije što će se u drugoj fazi rata pokazati kobnim.
 
11.081

izmjena