Samoa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 68:
 
Samoa se sastoji od dva veća otoka, Upolu (na kojem živi većina stanovništva) i Savai'i, te sedam manjih otočića. Pretpostavlja se da su je naselili doseljenici s [[Fidži]]ja prije oko 3500 godina. Od [[1899]]. do [[1914]]. bila je kolonija [[Njemačka|Njemačke]], a zatim je zemljom upravljao [[Novi Zeland]] do [[1962]]. kada je, kao prva među državama [[Polinezija|Polinezije]], postala neovisna.
== Prirodne odlike ==
Sastoji se od 9 ostrva (najveća su [[Savai]] i [[Upolu]]). Leži na [[vulkan]]skom tlu, klima je tropska vlažna, a temperature se kreću od 23°S do 30°S. Vegetacija je tropska (jedinstvena za ova ostrva).
 
== Istorija ==
Samoa je bila naseljena već 1000 godina p. n. e. Evropski istraživači su do Samoe stigli u [[18. vek|18. veku]].
 
[[Berlinski ugovor iz 1899.|Ugovorom iz Berlina]] 1899. [[Nemačka]] i [[Sjedinjene Američke Države|SAD]] podelile su [[arhipelag]] Samoa. SAD su uzele manji, istočni deo arhipelaga, a Nemačka veći, zapadni deo (Nemačka Samoa).
 
Na početku [[Prvi svetski rat|Prvog svetskog rata]] [[Novi Zeland]] je bez borbe preuzeo Zapadnu Samou od Nemačke.
 
Zapadna Samoa je stekla nezavisnost [[1962]].
 
== Državno uređenje ==
Samoa je parlamentarna demokracija, a na čelu države nalazi se [[državni poglavar]] koji nosi titulu ''[[o le Ao o le Malo]]''. Nakon smrti [[Malietoa Tanumafili II.]] [[2007]]. godine, koji je dužnost obnašao doživotno, novog poglavara [[Tupua Tamasese Tupuola Tufuga Efi]] izabrao je jednodomni [[parlament]] (''Fono''), na vrijeme od pet godina. Parlament ima 49 zastupnika, kojima mandat traje pet godina. [[Izvršna vlast|Izvršnu vlast]] obavlja vlada kojoj je na čelu premijer, koji uživa većinu u parlamentu, a formalno ga imenuje šef države.
 
Pravni sustav temelji se ne [[engleska|engleskom]] [[common law sustav]]u, s utjecajem lokalnih običaja. Vrhovni sud najviša je sudska instanca.
 
== Distrikti ==
*[[A'ana]]
*[[Aiga-i-le-Tai]]
*[[Atua]]
*[[Fa'asaleleaga]]
*[[Gaga'emauga]]
*[[Gagaifomauga]]
*[[Palauli]]
*[[Satupa'itea]]
*[[Tuamasaga]]
*[[Va'a-o-Fonoti]]
*[[Vaisigano]]
 
 
== Društvene odlike ==
stanovništvo: 178.173 stanovnika (2003. procena)<br />