Razlike između izmjena na stranici "Aleksandar Obrenović"

Dodano 6 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
→‎Aleksandar Obrenović postaje kralj Srbije: Ispravno linkovao kneza Nikolu
m/м (→‎Aleksandar Obrenović postaje kralj Srbije: Ispravno linkovao kneza Nikolu)
Kralj se ponovo vraća u Srbiju početkom septembra [[1895]]. Na insistiranje svoga oca, kralja Milana, kralj Aleksandar je otišao u [[Beč]], gde je u znak dobre pažnje srpskog i austrijskog dvora, odlikovao lentom Belog orla bečkog ministra za finansije i ministra za Bosnu i Hercegovinu, [[Benjamin Kalaj|Benjamina Kalaja]], što je rđavo prihvaćeno u Srbiji zbog težnje Austro-Ugarske da anektira Bosnu i Hercegovinu.
 
U Beču i [[Budimpešta|Pešti]] ponovo dolazi do nezadovoljstva prema Srbiji. Prvi put u srpskoj istoriji, zahvaljujući zalaganju kralja Aleksandra, došlo je na Vidovdan [[1896]]. u Beogradu do sastanka vladara Srbije i [[Crna Gora|Crne Gore]], kralja Aleksandra i [[knez Nikola PetrovićNikola_I._Petrović_Njegoš|kneza Nikole Petrovića]]. Kralj je priredio veličanstveni doček knezu Nikoli na železničkoj stanici, komandovao je svojim vojnim ešalonom i prvi se rukovao sa crnogorskim knezom. Tom prilikom knez Nikola Petrović je odužao dugačak govor gde je pozdravljao srpsko-crnogorsku saradnju. Knjaz Nikola je bio ushićen kada je istoga dana bio u Sabornoj crkvi na parastosu kosovskih žrtava. Posle održanog obreda i patriotskog govora mitropolita Mihaila, u crkvi, ušao je obučen u zlatno crnogorsko odelo i sa sabljom Nemanjića o pojasu, kleknuo, poljubio zemlju i briznuo u plač.
 
I Kralj Aleksandar se odužio crnogorskom knezu, pa je tako naredne [[1897]]. godine, na [[Jurjevo|Đurđevdan]], krsno ime Petrovića, kralj Aleksandar posetio [[Cetinje]], iako je kralj Milan iz [[Beč]]a upotrebio sva moguća sredstva da mu osujeti ovaj put, plašeći ga još da će „poginuti, čim stupi na crnogorsko zemljište“.
9

izmjena