Treći makedonski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 22:
 
== Tok ==
 
Rat je počeo loše za Rimljane. Vojska konzula [[Publije Licinije Kras|Publija Licinija Krasa]] je godine [[171. pne.]] došla u [[Tesalija|Tesaliju]], ali ju je tamo Perzej spremno dočekao i nanio joj poraz u [[Bitka kod Kalikina|bitci kod Kalikina]]. Taj iznenadni poraz je potakao mnoge od dotada grčkih polisa da se okrenu Perzeju ili proglase neutralnost. Perzej je nakon bitke Rimljanima poslao mirovnu ponudu, ali je ona odbijena.
 
Godine [[169. pne.]] Rimljani su pokrenuli novi pohod na Makedoniju na čelu s Kvintom Marcijem Filipom. Ta je vojska uspjela prodrijeti na Perzejevu teritoriju, ali je ubrzo suočila s logističkim problemima te bila prisiljena na povlačenje. Perzej je nastojao još jedan uspjeh iskoristiti kako bi na svoju stranu privukao ne samo seleukidskog kralja [[Antioh IV Epifan|Antioha IV]], nego i starog neprijatelja Eumena. U tome nije uspio, ali je zato na svoju stranu privukao ilirskog kralja [[Gencije|Gencija]], što je iste godine dovelo do izbijanja [[treći ilirski rat|trećeg ilirskog rata]].
 
Rimskoj vojsci je uspjehe zapriječila sve veća nedisciplina u njenim redovima, odnosno nastojanje komandanata da što duže imaju priliku za ratni plijen u bogatoj Grčkoj, umjesto da brzo završe rat. Takvo stanje stvari je sve više počelo od Rima okretati i njegove dotadašnje saveznike, a čak i oni koji su ostali vjerni su s vremenom postali predmetom sumnje, uključujući i Eumena kome je godine 168. pne. zapriječen ulaz u Italiju kada je Senatu osobno htio iskazati vjernost.
 
Situacija se poboljšala kada je godine [[168. pne.]] na čelo rimske vojske stao [[Lucije Emilije Paul Makedonac]]. On se nije ustručavao zapodjenuti uređenu bitku s Perzejom, a kada je kod [[Bitka kod Pidne|Pidne]] došlo do konačnog okršaja, vještim korištenjem fleksibilne [[manipula]]rne taktike na neravnom zemljištu je uspio nadvladati Perzejevu dotada nepobjedivu [[falanga|falangu]]. U toj je bitci Makedoncima nanesen odlučujući poraz te tako završen rat.
 
[[Kategorija:Makedonski ratovi]]