Razlike između izmjena na stranici "Slobodan Selenić"

nema sažetka uređivanja
No edit summary
'''Slobodan Selenić''' ([[Pakrac]], Jugoslavija 7. jul 1933. — [[Beograd]] 27. oktobra 1995.) bio je srpski pisac i kritičar, pisao je romane, drame i pozorišnu kritiku. Dopisni je član [[SANU]]. Dobitnik je mnogih nagrada, između ostalih [[NIN-ova nagrada|NIN-ove nagrade]] 1980. godine za roman Prijatelji.
 
Studirao je dramu na Beogradskom univerzitetu, a postdiplomske studije u Bristolu 1950.
 
Po njegovom istoimenom romanu i scenariju, 1995. je snimljen film [[Ubistvo s predumišljajem (film)|Ubistvo s predumišljajem]].
U nekoliko svojih romana (Timor mortis, Pismo glava, Očevi i oci, Ubistvo s predumišljajem ), prati tokove samospoznaje i opstanka jedne imanentno tragične kulture.
 
Izrazito realističan, uglavnom je pisao o sukobu evropske kulture i balkanske zaostalosti na području bivše Jugoslavije. Glavna preokupacija njegovih dela bio je dolazak na vlast Komunističke partije 1945. i postepeno uništavanje privrednog i kulturnog života započetog između dva svetska rata.
 
Bio je član DEPOS-a (Demokratske opozicije Srbije) 1992., ali razočaran korumpiranošću opozicionih političkih lidera, napustio je dalji politički angažman.
 
Umro je u Beogradu od raka 1995.
 
== Najpoznatija dela ==
* Timor mortis (1989.)
* Ubistvo s predumišljajem (1993.)
drame: "Ruženje naroda" i "Knez Pavle".
 
== Spoljašnje veze ==
Anonimni korisnik