Orkestar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ro:Orchestră
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ml:ഓര്‍കെസ്ട്ര; kozmetičke promjene
Red 4:
 
Tipičan simfonijski orkestar ima četiri skupine [[glazbeni instrument|instrumenata]]:
* '''[[gudački instrumenti]]''' ([[violina]], [[viola]], [[violončelo]], [[kontrabas]]),
* '''[[drveni puhački instrumenti]]''' ([[flauta]], [[oboa]], [[engleski rog]], [[klarinet]], [[bas klarinet]], [[fagot]], [[kontrafagot]]),
* '''[[limeni puhački instrumenti]]''' ([[francuski rog]], [[truba]], [[trombon]], [[tuba]]),
* '''[[udaraljke]]''' ([[timpan]], [[bubanj]], [[ksilofon]] itd.).
 
Danas [[glazbenik|glazbenici]] obično sviraju pod palicom [[dirigent]]a, ali nekada orkestri nisu imali dirigenta nego su slijedili prvu violinu ili [[harfa|harfista]] koji je radi toga svirao [[basso continuo]]. I neki moderni orkestri sviraju bez dirigenta, pogotovo ako nisu veliki ili ako žele povijesno točno izvesti [[barokna glazba|baroknu glazbu]] i glazbu ranijih razdoblja.
Red 16:
 
 
=== Porijeklo imena ===
 
Naziv "orkestar" došao je iz [[stara Grčka|stare Grčke]], gdje je '''orkestar''' (ορχηστρα) bio prostor između [[auditorij]]a i [[proscenij]]a (ili [[pozornica|pozornice]]), gdje su stajali [[kor]] i glazbenici.
 
=== Dvorovi i kazališta ===
 
Orkestar je u početku bio luksuz za aristokrate. Izvodio je privatne koncerte na dvorovima [[Italija|talijanskih]] kraljeva i plemića. Stanje se promijenilo u 17. stoljeću, kad su počele orkestralne izvedbe u kazalištima Italije i zatim [[Njemačka|Njemačke]]. [[Dresden]], [[München]] i [[Hamburg]] sagradili su opere, dok je [[Henry Purcell]] donio procvat [[Engleska|engleske]] opere. [[Francuska|Francuskom]] je drmao [[Lully]], koji je uz pomoć [[Moliere]]a znatno podigao ugled [[balet]]u, uz instrumentalnu i vokalnu glazbu.
Red 30:
Dakle, umjesto građanskog skladatelja koji je na raspolaganju imao određeno vrijeme i kontrolu nad glazbenicima, pojavili su se dvorski kompozitori i genijalni izvođači. Zbog toga se javila potreba za glazbom koju je lako naučiti i koja se ne mora mnogo vježbati. To je opet dovelo do promjene u glazbenom stilu i naglaska na novim umijećima.
 
=== Uspon simfonije ===
 
[[Mannheim]] je imao jedan od najslavnijih orkestara tog doba, koji je u svojim notnim zapisima imao oznake dinamike i fraziranja, što je dotad bilo vrlo rijetko. Osim toga, umjesto složenog [[kontrapunkt]]a razdoblja [[barok]]a, počela se radije koristiti čista [[melodija]], koja će kasnije dovesti do [[klasični stil|klasičnog stila]].
Red 38:
Dirigent [[François Habeneck]] je 1830-ih godina izabrao skupinu glazbenika s kojima je počeo uvježbavati Beethovenove simfonije, koje dotad još nisu bile sve izvedene u Parizu. Razradio je tehnike za zasebno uvježbavanje gudača, bilježio je napomene kako treba svirati, te je razvio više tehnika za orkestralne signale koje su se proširile diljem Europe. Njegov prijatelj i suparnik [[Hector Berlioz]] usvojio je mnoge od tih inovacija za svoje europske turneje.
 
=== Revolucija puhača ===
 
Istodobno je došlo do brze standardizacije instrumenata. Kad su Stolzel i Blilmel, obojica iz Šleske, izumili ventil za puhačke instrumente [[1815. godina|1815. godine]], to je bila prva u nizu novosti: [[Theobald Boehm]] je uveo ventile za flautu, a [[Adolphe Sax]] je unaprijedio drvene puhačke instrumente. Zbog toga je [[Hector Berlioz]] napisao slavni esej o "[[instrumentacija|instrumentaciji]]" (korištenju instrumentalnog zvuka kao ekspresivnog elementa glazbe).
Red 48:
Kad su uvedeni stalni orkestri, kao i nova lepeza puhačkih instrumenata, te njihova nova sposobnost da se usklade međusobno, puhači su se mogli lakše okupiti. Osim toga, stvoren je profesionalni okvir u kojem su glazbenici mogli stalno vježbati i izvoditi ista djela, pa je mogao nastati [[repertoar]] instrumentalne glazbe.
 
=== Izbirljiva publika ===
 
Pomalo je ironično što je sljedeće veliko proširenje simfonijske prakse poteklo iz Wagnerova orkestra u [[Bayreuth]]u, koji je osnovan da izvodi njegove glazbene drame. Wagner je morao imati cijelu vojsku skladatelja i pisara za svoje složene partiture, te je imao posebnu ulogu za dirigenta, koju je opisao u svom utjecajnom eseju "O dirigiranju". To je izazvalo revoluciju u orkestru i postavilo stil orkestralnih izvedaba za sljedećih osamdeset godina. Wagnerove su teorije promijenile tempo, dinamiku, svirku gudača i ulogu prve violine u orkestru. Dirigenti koji su proučavali njegove metode i sami su postali utjecajni.
Red 58:
Kad je krenuo pokret ljubitelja stare glazbe, pojavili su se mnogi orkestri gdje su glazbenici za sviranje koristili stilove koje su naučili iz proučavanja starih priručnika.
 
=== Kamo iz krize? ===
 
Krajem 20. stoljeća došlo je do krize financiranja i potpore za orkestre u Sjedinjenim Državama i (nešto manje) u Europi. Veličina i trošak simfonijskog orkestra, u usporedbi s veličinom publike, postali su problem koji je udario u samu srž te institucije. Kako su prihodi od snimanja klasične glazbe drastično pali, što je uvelike posljedica promjena u samom snimanju, počelo je razdoblje promjena kojem se još ne vidi kraj. Kritičari kao što je [[Norman Lebrecht]] tvrde da problem leži u "jet-setu", orkestralnom repertoaru i upravi, dok drugi glazbeni stručnjaci, kao što su [[Michael Tilson Thomas]] i [[Essa-Pekka Salonen]], kažu da nova glazba, novi načini izvođenja i nov odnos prema zajednici mogu ponovo oživjeti simfonijski orkestar.
 
[[CategoryKategorija:Glazbena teorija]]
 
[[ar:أوركسترا]]
Red 95:
[[lt:Orkestras]]
[[lv:Orķestris]]
[[ml:ഓര്‍കെസ്ട്ര]]
[[ms:Orkestra]]
[[nl:Orkest]]