Efes – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Uklanja: da:Efesus
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: da:Efesos; kozmetičke promjene
Red 2:
'''Efes''' je antički grad u danšnjoj [[Turska|Turskoj]]. U njemu se nalazilo jedno od [[sedam svetskih čuda]], hram posvećen grčkoj boginji [[Artemida|Artemidi]].
 
== Istorija ==
 
Sudeći po starim legendama, Efes su osnovale žene ratnice, poznate kao Amazonke. Za ime grada se smatra da potiče od reči "apas", ime grada u "Kraljevstvu Arzava", što u prevodu znači "Grad Majke Boginje". Efes je naseljen još od kraja [[bronzano doba|bronzanog doba]], ali je svoju lokaciju menjao nekoliko puta tekom svoje istorije u saglasnosti sa običajima i potrebama. Najverovatnije je da su Karijani i Leležani bili među prvim stanovnicima grada. Misli se da su [[Jonci|Jonske]] migracije počele oko 1200. pre n.e. Po predanju, grad je osnovan po drugi put od strane Androkla, sina Kodra, kralja [[Atina|Atine]], na obali mesta gde se [[Kajster|Kajster]] uliva u more. Jonski gradovi koji su nastali početkom jonskih migracija ujedinili su se u konfederaciju pod vođstvom Efesa. Region je uništen za vreme invazije Cimeriana početkom 7. veka pre n.e. Pod vladavinom Lidijalidijskih kraljeva, Efes je postao jedan od najbogatijih gradova u mediteranskom svetu. Poraz [[Lidija|lidijskog]] kralja [[Krez]]a od [[Kir]]a, kralja [[Persija|Persije]], otvorio je put za persijsku hegemoniju duž celog priobalskog regiona [[Egejsko more|Egeja]]. Početkom 5. veka pre n.e. kada su se jonski gradovi pobunili protiv Persije, Efes se brzo odvojio od ostalih gradova, i tako uspeo izbeći uništenje.
 
[[ImageDatoteka:Ac.artemisephesus.jpg|300px|thumb|Ostaci Artemidinog hrama u Efesu]]
 
Efes je ostao pod persijskom vladavinom sve do dolaska [[Aleksandar Veliki|Aleksandra Velikog]] 334. pre n.e, koji je ušao u Efes posle 50 godina mirnog vremena. [[Lizimah]], koji je bio jedan od dvanaest generala Aleksandra Velikog i koji je postao vladar regiona posle Aleksandrove smrti, rešio je da obnovi i razvije grad, koji je nazvao Arsineja, po njegovoj ženi Arsinoe. Izgradio je novu luku i odbrambene zidove na planinama Panajir i Bulbul, pomerajući ceo grad jugozapadno. Uvidevši, međutim, da Efešani nerado napuštaju svoj stari grad, blokirao je sistem za navodnjavanje za vreme jedne velike oluje uništavajući kuće i terajući stanovnike da se presele. 281. pre n.e. grad je ponovo osnovan pod imenom Efes i postao jedan od najvažnijih trgovačkih luka na Mediteranu. U Efesu je rođen i živeo poznati filozof [[Heraklit]].
Red 14:
Kao grad koji je živeo naprednim životom, imao visok standard, raznolikost demografkog sastava i razgranatu politeističku kulturu, za hrišžane je predstavljao idealnu bazu u regionu. Iz pisanih izvora zna se da je [[Sveti Pavle]] boravio u gradu pune tri godine, od svoje 65. do 68., i da je upravo ovde držao propovedničke službe i prizivao slušaoce da prihvate veru u Boga. Govorio je da Bog nema dom napravljen od ljudskih ruku i da je on prisutan svuda i uvek. Ovo je jako uznemirilo zanatlije koje su sakupile ogromno bogatstvo proizvodnjom zlatnih i srebrnih statua Artemide. Zanatlija po imenu Dimitar koji je proizvodio srebre proizvode uzbunio je narod i poveo hiljade Efešana na pozorište gde su pogrdno uzvikivali i kamenovali Svetog Pavla i njegova dva prijatelja pri tom pevajući: "Velika je Artemida iz Efesa!". Masa je bila toliko revoltirana da su Pavle i njegovi prijatelji jedva uspeli pobeći. Njegova pisma govore da je Pavle neko vreme bio zatvorenik u Efesu.
 
U Efesu je nastalo [[Jevanđelje po Jovanu]].
 
[[categoryKategorija:Gradovi u Turskoj]]
[[Kategorija:Četveroslovnik-E|FES]]
 
[[ang:Ephese]]
Linija 28 ⟶ 29:
[[cs:Efesos]]
[[cy:Effesus]]
[[da:Efesos]]
[[de:Ephesos]]
[[el:Έφεσος]]