Bajaga i instruktori – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 9:
Drugi album grupe nazvan je "''[[Sa druge strane jastuka]]"'' i objavljen je ([[1985]]). i mnogi ga smatraju jednim od najboljih pop-rok albuma u istoriji jugoslovenske muzike. Bajaga i instruktori te godine postaju izuzetno popularni a svaka je pesma sa albuma postala hit. Grupa dobija nagradu Pesma godine za hit "''Zažmuri"'', a na albumu su se, među ostalim pesmama, našli sada klasici "''220 u voltima"'', "''Ti se ljubiš"'', "''Dvadeseti vek"'', "''Dobro jutro džezeri"'', "''Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama"'', "''Francuska ljubavna revolucija"'' i popularna naslovna pesma "''Sa druge strane jastuka''",
 
Bajaga i instruktori su krenuli u nešto drugačijem smeru objavivši album "''[[Jahači magle]]''" ([[1987]]). godine. Na albumu je vidljivo daljnje eksperimentisanje sa muzičkim žanrovima i predstavljao je tehničko remek-delo u pogledu kreativnosti i kvaliteta zvuka. I ovaj put je svaka pesma na albumu postala hit: "''300 na sat''" - back vokal Josipa Lisac, "''Samo na je ljubav potrebna''" i "''Kao da ne zna da je gotivim''", kao i vrlo popularna pesma "''442 do Beograda''" i još jedna rok-džez fuzija "''Red i mir''". Kao i na "''Sa druge strane jastuka''", Bajaga i [[Dejan Cukić]] su delili vokalne dužnosti - to je posebno očigledno u hitu "''Svemirska policija''".
 
Nakon "''Jahača magle''", Dejan Cukić je napustio Bajagu i instruktore i osnovao svoju grupu [[Spori ritam bend]]. I pored toga, Bajaga i instruktori su izbacili nov album pod imenom "''[[Prodavnica tajni]]''" ([[1988]]). godine. Delom inspirisana turnejom Bajage i instruktora po bivšem [[Sovjetski Savez|Sovjetskom Savezu]], "''Prodavnica tajni''" je imala [[melanholija|melanholičniju]] atmosferu od prethodna tri albuma, ali se na albumu našlo i nekoliko lepih sporijih pesama i balada. Među njima je bila pesma "''Plavi safir''", koja će postati jedna on najvećih jugoslovenskih pop hitova svih vremena. Na albumu su se našli hitovi kao što su "''Gore-dole''", "''Verujem, ne verujem''", "''Godine prolaze''" i "''Život je nekad siv, nekad žut''".