Osojnik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Infookvir naselje u Hrvatskoj |ime = Osojnik |karta = Hrvatska |naziv karte = Republike Hrvatske |županija = Dubrovačko-neretvanska županija|Dubrovačko-ner...
(nema razlike)

Verzija na datum 27 maj 2014 u 17:54

Osojnik je dubrovačko prigradsko naselje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Osojnik
Osojnik na mapi Hrvatske
Osojnik
Osojnik
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Dubrovnik
Najbliži (veći) grad Dubrovnik
Nadmorska visina 340 m
Geografske koordinate
 - z. š. 42.71 N
 - z. d. 18.072 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 321
Pošta 20236 Mokošica
Pozivni broj 020
Autooznaka DU
Zvonik crkve Sv. Jurja u centru Osojnika

Zemljopisni položaj

Osojnik se nalazi u dubrovačkom zaleđu, u udolini okruženoj brdima, na jednom od odvojaka ceste koja od Mokošice vodi prema dubrovačkom sjeverozapadnom zaleđu i mjestu Grebci u Bosni i Hercegovini, odlagalištu smeća Grabovica i granici sa Bosnom i Hercegovinom. Od Dubrovnika je udaljen 13 km sjeverozapadno a od Mokošice 8 km.

Povijest

 
Spomenik posvećen braniteljima poginulim u bitkama oko Osojnika

Tijekom Domovinskog rata Osojnik je bio jedno od najvažnijih uporišta obrane Dubrovnika. Padom Osojnika postrojbe JNA i četnika iz istočne Hercegovine izbijaju na lokalnu cestu i potom osvajaju Mokošicu.

Nakon okupacije neprijateljska vojska je popalila gotovo sve objekte na Osojniku, pa tako i katoličku crkvu Sv. Jurja te je oskrnavila mjesno groblje otvarajući grobnice i pljačkajući ih.

 
Oštećeno raspelo iz crkve Svetog Jurja, danas izloženo u Hrvatskom povijesnom muzeju

Nakon oslobađanja Osojnik je obnovljen a na ulazu u mjesto je postavljen spomenik za 101 hrvatskog branitelja poginulog u bitkama oko Osojinka.

Gospodarstvo

Osojnik je gospodarski nerazvijeno prigradsko naselje. Stanovništvo se uglavnom bavi poljodjelstvom i stočarstvom. U neposrednoj blizini mjesta nalazi se jedna od najvećih klaonica stoke na ovom području.

Na odvojku ceste koja od Osojnika vodi prema granici sa Bosnom i Hercegovinom nalazi se dubrovačko odlagalište smeća Grabovica.

U tijeku je gradnja autoceste A1 koja od Zagreba preko Splita i Ploča vodi do Dubrovnika, a čiji završetak će se nalazit upravo na Osojniku, pa se očekuje da će ovo i okolna naselja doživjeti gospodarski procvat.

Stanovništvo

Prema popisu stanovnika iz 2011. godine na Osojniku obitava 301 stanovnik hrvatske nacionalnosti i katoličke vjeroispovjesti. Među mještanima i u dubrovačkoj okolici stanovnici i stanovnice Osojnika se nazivaju Sočani i Salačke.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[1]

Kultura

  • Kulturno umjetničko društvo "Sv. Juraj Osojnik".

Promet

Osojnik je prometno povezan sa Dubrovnikom redovitom autobusnom linijom prometnog poduzeća Libertas.

Šport

  • Boćarski klub Torcida Osojnik
  • MNK Osojnik - malonogometni klub

Poznati Osojčani (Sočani)

  • Petar Burin - pjesnik
  • Marko Burin - poduzetnik u Peruu

Izvori