Razlike između izmjena na stranici "Ulrich Zwingli"

Dodana 2.123 bajta ,  prije 11 godina
nema sažetka uređivanja
m (Članku Urlih Cvingli je promenjeno ime u Ulrich Zwingli)
Ulrih Cvingli
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
 
[[File:Ulrich-Zwingli-1.jpg|thumb|250px|right|Ulrih Cvingli, švajcarski crkveni reformator, portret u ulju koji je 1531. izradio Hans Aspen. Danas se ovaj portret čuva u Muzeju umetnosti u švajcarskom gradu Vinterturmu.]]
 
'''Ulrich Zwingli''' (fonetski:Ulrih Cvingli), (nem.također Ulrichpoznat i kao '''Huldrych Zwingli;''' (1. januar 1484—11. oktobar 1531) je bio vođa [[reformacija|reformacije]] u [[Švajcarska|Švajcarskoj]]. Rođen je u vreme kada se rađao švajcarski patriotizam i kada je kritikovan švajcarski sistem najamnika. Školovao se na univerzitetima u Beču i Bazelu, centrima humanizma. Dok je služio kao pastor u Glarusu i kasnije u Ajnsidelnu nastavio je da izučava dela humanista a na njega je naročiti utisak ostavilo delo Erazma Roterdamskog.
 
Ulrih Cvingli, švajcarski crkveni reformator, portret u ulju koji je 1531. izradio Hans Aspen. Danas se ovaj portret čuva u Muzeju umetnosti u švajcarskom gradu Vinterturmu.
Ulrih Cvingli (nem. Ulrich Zwingli; 1. januar 1484—11. oktobar 1531) je bio vođa reformacije u Švajcarskoj. Rođen je u vreme kada se rađao švajcarski patriotizam i kada je kritikovan švajcarski sistem najamnika. Školovao se na univerzitetima u Beču i Bazelu, centrima humanizma. Dok je služio kao pastor u Glarusu i kasnije u Ajnsidelnu nastavio je da izučava dela humanista a na njega je naročiti utisak ostavilo delo Erazma Roterdamskog.
Godine 1519. postao je sveštenik u Grosminsteru u Cirihu gde je propovedao ideje o reformi katoličke crkve. U prvoj javnoj kontraverzi 1522. godine kritikovao je neke elemente prakse katolika tokom uskršnjeg posta. U svojim radovima napadao je korumpiranost u crkvenoj hijerarhiji, svešteničke brakove i postojanje likovnih predstava u bogoslužbenim objektima. Godine 1525. uveo je nov način vršenja liturgije umesto dotadašnje mise. Sukobljavao se sa radikalnim reformatorskim krilom koje su oličavali anabaptisti.
Reformacija se proširila Švajcarskom ali su se neki kantoni usprotivili ostajući verni katolicizmu. Cvingli je oformio ligu reformatorskih kantona koja je podelila Konfederaciju po verskom principu. Godine 1529. rat između dve strane je izbegnut u poslednjem trenutku. U međuvremenu Cvinglijeve ideje privukle su pažnju Martina Lutera u drugih reformista. Oni su se sastali na Marburškom sastanku ali nisu uspeli da se u potpunosti usaglase.
Godine 1531. Cvinglijeva alijansa je izvela neuspešnu blokadu katoličkih kantona. Ovi kantoni su odgovorili napadom u trenutku kada Cirih nije bio spreman. Cvingli je poginuo u borbi kada mu je bilo 47 godina. Njegovo učenje odigralo je veliku ulogu u formiranju reformatorskih teoloških načela i danas je bitan element protestantizma.
 
Reformacija se proširila Švajcarskom ali su se neki kantoni usprotivili ostajući verni katolicizmu. Cvingli je oformio ligu reformatorskih kantona koja je podelila Konfederaciju po verskom principu. Godine 1529. rat između dve strane je izbegnut u poslednjem trenutku. U međuvremenu Cvinglijeve ideje privukle su pažnju [[Martin Luther|Martina Lutera]] u drugih reformista. Oni su se sastali na Marburškom sastanku ali nisu uspeli da se u potpunosti usaglase.
Ovaj nezavršeni članak Ulrih Cvingli vezan je za biografije.
 
Koristeći pravila Vikipedije, proširite ga.
Godine 1531. Cvinglijeva alijansa je izvela neuspešnu blokadu katoličkih kantona. Ovi kantoni su odgovorili napadom u trenutku kada Cirih nije bio spreman. Cvingli je poginuo u borbi kada mu je bilo 47 godina. Njegovo učenje odigralo je veliku ulogu u formiranju reformatorskih teoloških načela i danas je bitan element [[protestantizam|protestantizma]].
 
==Eksterni linkovi==
{{Commons|Category:Ulrich Zwingli|Huldrych Zwingli}}
*{{en icon}} [http://www.leben.us/pdf/Leben-Issue01.pdf Biography of Anna Reinhard] u časopisu ''Leben'' sa seminara [[Reformirana crkva u SAD|Reformirane crkve u SAD]]
*{{de icon}} [http://www.zwingliverein.ch/ Website of the Zwingli Association and Zwingliana journal]
 
{{Link FA|en}}
 
{{DEFAULTSORT:Zwingli, Huldrych}}
[[Category:Protestant Reformation]]
[[Category:Protestant theologians]]
[[Category:Protestant Reformers]]
[[Category:Swiss theologians]]
[[Category:Swiss Roman Catholic priests]]
[[Category:History of Zürich]]
[[Category:Swiss military personnel killed in action]]
[[Category:People from the Canton of St. Gallen]]
[[Category:1484 births]]
[[Category:1531 deaths]]
[[Category:16th-century Swiss people]]
 
 
{{Lifetime|1484|1531|Zwingli, Ulrich}}
[[Kategorija:Vjerski vođe]]
[[Kategorija:Protestantizam]]
 
 
[[als:Huldrych Zwingli]]
[[be:Ульрых Цвінглі]]
[[be-x-old:Ульрых Цвінглі]]
[[bg:Улрих Цвингли]]
[[ca:Huldrych Zwingli]]
[[cs:Ulrich Zwingli]]
[[da:Ulrich Zwingli]]
[[de:Ulrich Zwingli]]
[[en:Huldrych Zwingli]]
[[et:Ulrich Zwingli]]
[[es:Ulrico Zuinglio]]
[[eo:Zvinglo]]
[[eu:Ulrich Zwingli]]
[[fr:Ulrich Zwingli]]
[[ko:울리히 츠빙글리]]
[[hr:Ulrich Zwingli]]
[[id:Ulrich Zwingli]]
[[ia:Huldrych Zwingli]]
[[it:Ulrico Zwingli]]
[[he:אולריך צווינגלי]]
[[ka:ულრიხ ცვინგლი]]
[[la:Huldericus Zvinglius]]
[[lv:Ulrihs Cvinglijs]]
[[lb:Ulrich Zwingli]]
[[lt:Huldrych Zwingli]]
[[hu:Ulrich Zwingli]]
[[mk:Улрих Цвингли]]
[[mt:Huldrych Zwingli]]
[[nl:Huldrych Zwingli]]
[[ja:フルドリッヒ・ツヴィングリ]]
[[no:Ulrich Zwingli]]
[[nn:Huldrych Zwingli]]
[[pl:Huldrych Zwingli]]
[[pt:Ulrico Zuínglio]]
[[ro:Huldrych Zwingli]]
[[rm:Ulrich Zwingli]]
[[ru:Цвингли, Ульрих]]
[[simple:Huldrych Zwingli]]
[[sk:Ulrich Zwingli]]
[[sr:Улрих Цвингли]]
[[fi:Ulrich Zwingli]]
[[sv:Huldrych Zwingli]]
[[uk:Ульріх Цвінглі]]
[[vi:Huldrych Zwingli]]
[[zh-yue:慈溫利]]
[[zh:慈運理]]