Tikal – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ka:ტიკალი; kozmetičke promjene
Red 2:
{{Infobox World Heritage Site
| WHS = Nacionalni park Tikal
| Image = [[ImageDatoteka:Tikal Temple1 2006 08 11.JPG|300px|Tikalski hramovi I, II i III]]
| State Party = {{GUA}}
| Type = miješano
Red 13:
}}
 
'''Tikal''' je grad [[Maya]] u [[Gvatemala|gvatemalskom]] departmanu [[El Petén]] smješten kao oaza civilizacije usred negostoljubljivih i kišom prenatopljenih [[tropska kišna šuma|džungli]] [[Gvatemala|Gvatemale]]. [[Cedar]] i [[mahagonij]] isprepliću se zatvarajući vidik, a tropske kiše ispiru iz zemlje plodne slojeve. Usprkos tome, upravo na tom nevjerojatnom mjestu Maye su izgradili svoje prve gradove-hramove. Bogatstvo Tikla potječe iz njegove bliske veze s [[Teotihuacan]]skim carstvom i kulturom. Naime, mnogi smatraju da je Tikal neko vrijeme bio pod vlašću Teotihuacana koji je pokorio ovaj grad oko 378 g. Arhitekti [[Maya]] gradili su po njihovom uzoru kuće od nepečene opeke i masivne kamene piramide u čast bogova. Politički sukobi, trgovačko suparništvo i želja za prevlašću bili su izraziti između Tikla i [[Calakmul]]a (također značajno središte Maya), a s vremenom u sukobe su se uključili i drugi gradovi. Posljedica tih sukoba bilo je mijenjanje nekih osnovnih političkih institucija. Pad Tikla uzeo je maha u kasno klasičnom razdoblju. [[Maye]] su počele napuštati [[grad]] zbog napada drugih naroda i gradova, iscrpljenosti zemlje, te oslabljene moći svećenstva. Kamenje se počelo polako osipati i [[džungla]] je ponovo osvojila hramove i palače.
 
== Arhitektura ==
 
Najstarije važno nalazište [[Maje|Maya]], Tikal, ujedno je i jedno od najspektakularnijih. Poput [[prapovijest|prapovijesnih]] nebodera izdižu se iz tla džungle dvije [[Piramida (arhitektura)|piramide]] strmih strana koje stoje jedna nasuprot drugoj na dva kraja širokog [[trg]]a. Na njihovim vrhovima nalaze se [[hram|hramovi]]ovi na čijim su vrhovima krunaste nadgradnje koje su nekoć bile ukrašene tajnovitim vjerskim [[simbol]]ima oblikovanim u obojenoj štukaturi ili od isklesanog kamena. Okružena su s oko 350 manjih [[hram]]ova i [[palača]].
 
Dva hrama, što se suočavaju, datiraju iz 8. st.. [[Hramo]]vi Divovskih Jaguara nalaze se na vrhu 44 metara visoke stepenaste [[Piramida (arhitektura)|piramide]]. Kopajući ispod velike akropole u blizini [[arheologija|arheolozi]] su razotkrili tisuću godina starije građevine. Ispod najviših hramova naišli su na starije građevine naslagane u slojevima, a svaka novija opkoljava staru poput ljuske. Čini se da su Maye svakih nekoliko desetljeća zamjenjivali stara svetišta. Iskopavanja su otkrila i pogrebnu kriptu sa [[sarkofag]]om koji je osim posmrtnih ostataka nekog vladara ukrašenih posmrtnom maskom od nefrita sadržavao i najbogatije mayanske grobne darove od [[kamen]]a [[nefrit]]a.
Red 23:
Za vrijeme kasno klasičnog razdoblja (600.-800.) Tikal je bio jedan od najvećih središta Maya. Ustanovljeno je da je oko 4. st. tamo živjelo od 5 000 do 9 000 ljudi, što potvrđuju brojne ustanove (preko 4 000 u krugu od 16 km). U tom je razdoblju “izniklo” pet hramova od kojih je najviši četvrti (70 m). Građeno je još mnoštvo palača, obrednih platformi, rezidencija i struktura za tople kupke (vrste sauna), te pet kamenih cesta. U središtu grada nalazio se kompleks [[palača]] kraljevske obitelji i ostalih [[aristokracija|plemića]]. Centralna regija je dugo bila podložna Tiklu.
 
Tikalske piramide građene su u obliku velikih stepenica ili terasa, a vrh im je bio krnj da bi se na njemu sagradio [[hram]]. Smatra se da je služio za promatranje [[zvijezda]] jer su Maye na tom području pokazali neobičnu spretnost izvodeći nadasve točne proračune iako nisu imali baš nikakvih sprava. Središta poput Tikla (Nakbe, Tintal) arhitektonski su izgrađeni kao kompleksi [[opservatorij|opservatorija]]a, kompleksi za religiozna i [[astronomija|astronomska]] slavlja i obrede, što upućuje na vrlo usku povezanost [[religija|religije]] i [[znanost|znanosti]]i.
 
== Lista Tikalskih kraljeva ==
Red 39:
* "'''Leyden Plate vladar'''" – 320. g.
* '''K'inich Muwaan Jol''' – umro A 359. g.
* '''[[Chak Toh Ich’ak I]]''' ("Jaguarova Šapa I") – c.a. 360-378.
* '''[[Nun Yax Ayin]]''' – 370-411. g.
* '''Siyah Chan K'awil II''' ("Olujno Nebo II") – 411-456.g.
Red 45:
* '''Ma'Kin-na Chan''' – ca. kasno [[5. stoljeće]].
* '''Chak Tok Ich'aak''' (Bahlum Paw Lubanja) – 486-508.g.
* '''Ix Kalo'mte' Ix Yo K'in''' ("Dama Tikala") – A.D. 511-527.
* '''Kaloomte' B'alam''' ("19.Gospodar") – A.D. 511-527.
* '''"Bird Claw'''" ("Životinjska Lubanja I") – ca. A.D. 527–537.
* '''Wak Chan K'awil''' ("Dvostruka Ptica") – A.D. 537-562.
* "'''Gušter Glava II'''" – nepoznato
* '''K'inich Waaw''' – 593-628.g.
* '''K'inich Wayaan''' – ca. rano/srednje [[7. stoljeće]].
* '''K'inich Muwaan Jol II''' – ca. rano/srednje [[7. stoljeće]].
* '''[[Jasaw Chan K'awiil I]]''' (a.k.a. Vladar A ili Ah Cacao) – A.D. 682-734. .
* '''Yik’in Chan Kawil''' (a.k.a. Vladar B) – A.D. 734-766.
* "'''Temple VI Ruler'''" – 766-768.g.
* '''Yax Nuun Ayiin II''' ("Chitam") – A.D. 768-790
Red 60:
* "'''Jewel K'awil'''" – 849. g.
* '''Jasaw Chan K'awiil II''' – 869-889.g.
 
 
[[Kategorija:Drevni gradovi]]
Linija 87 ⟶ 86:
[[it:Tikal]]
[[ja:ティカル]]
[[ka:ტიკალი]]
[[ko:티칼]]
[[lt:Tikalis]]