Томас Карлајл – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Bogorm (razgovor | doprinos)
Nova stranica: thumb|right|'''Томас Карлајл''' '''Томас Карлајл''' (енглески: ''Thomas Carlyle'', 4. 12 1795...
(nema razlike)

Verzija na datum 2 mart 2010 u 16:50

Томас Карлајл (енглески: Thomas Carlyle, 4. 12 1795, Еклфехан, Шкотска - 5.2. 1881, Лондон) је шкотски историчар, филозоф и есејист. Као филозоф био је идеалист. Као историчар истакао се стилом приазивањ и схватањем да историју стварају велике личности, хероји. Према прошлости се односио са пуно мистицизма. Њеегови описи су са богатим и живописним стилом и драматичним описивањима. Писао је обимна дела о Оливер КромвелКромвелу, Фридриху II и француској револуцији и низ огледа О херојима.

Томас Карлајл

Томас Карлајл је сматрао да Туркам треба одмах наредити да они нестају из Европе и да се никада више не враћају[1] и зато није подржавао вањску политику Бењамина Дизраели, мада је сам био консерватор. Он је подржавао Русију током Руско-турског ослободилачког рата 1877-78. Њеегов је израз the unspeakable Turk (неописив/ужасан Турчин).

Извори

  1. Memoirs of the Life and Writings of Thomas Carlyle, 1881, p. 310: the governing Turk, with all his Pashas and Bashi-Bazouks, should at once be ordered to disappear from Europe and never to return.