Mineralogija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: cy:Mwnoleg
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: cy:Mwynoleg; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Mineralogija''' je jedna od [[Nauke o Zemlji|nauka o Zemlji]] koja se bavi izučavanjem [[mineral]]a, njihovog [[hemija|hemijskog]] sastava, [[kristal]]ne strukture i [[fizika|fizičkih]] svojstava. Posebne discipline u mineralogiji izučavaju procese nastanka minerala i pojavne oblike, bave se klasifikacijom minerala, njihovom [[geografija|geografskom]] distribucijom (rasprostranjenjem) kao i mogućnostima upotrebe. Mineralogijom se bave mineralozi.
 
== Istorijski razvoj ==
O najranijim poznatim izučavanjima, pretpostavkama i teoriji mineralogije pronađeni su zapisi iz antičke [[Vavilonija|Vavilonije]], potom antičkog grčko-rimskog perioda, antičkog i doba srednjeg veka Kine, i zapisi ''prana'' na [[sanskrit]]u iz drevne Indije.<ref name="needham volume 3 637">Needham, Volume 3, 637.</ref> Ipak, prve sistematske naučne studije minerala i stena javile su se tek u Evropi u periodu nakon renesanse.<ref name="needham volume 3 636">Needham, Volume 3, 636.</ref> Opravdanost i potvrde izučavanja mineralogije uspostavljeni su na osnovama kristalografije i mikroskopskih izučavanja stena (preparata) sa pojavom [[mikroskop]]a u 17. veku.<ref name="needham volume 3 636"/>
 
== Fizička mineralogija ==
 
Fizička mineralogija izučava fizičke osobine minerala. Opisom fizičkih karakteristika najlakše se identifikuju, klasifikuju i kategorišu minerali.
 
== Sistematska mineralogija ==
 
Sistematska mineralogija je znanstvena disciplina unutar [[mineralogija|mineralogije]] koja se bavi sistematiziranjem i klasifikacijom minerala.
Red 24:
Mineralnu grupu čine minerali koji imaju ''isti tip strukture'' i kod takvih minerala, u većini slučajeva, postoji mogućnost ''[[izomorfija|izomorfnih]] zamjena'', odnosno pojava [[čvrsta otopina|čvrstih otopina]].
 
Pri svrstavanju minerala u pojedine grupe, odnosno tipove, mogu postojati i izuzeci. Na primjer, grupu [[ugljik]]a čine [[dijamant]] (C) i [[grafit]] (C), iako ta dva minerala imaju posve različite strukture; također, razred sulfida sadržava ne samo spojeve elemenata sa [[sumpor]]om, već i s [[telurij|telurtelurom]]om te [[selen]]om... itd.
 
* [[Kristalna sistema]]
* [[Oblik kristala]]
* [[Bližnjenje]]
* [[Cepljivost i prelom]]
* [[Sjajnost]]
* Boja
* [[Ogreb]]
* [[Tvrdina]]
* [[Gustina minerala]]
 
== Reference ==
Red 40:
 
== Vidi još ==
* [[Petrologija]]
 
[[CategoryKategorija:Mineralogija]]
[[CategoryKategorija:Geologija]]
 
[[af:Mineralogie]]
Red 50:
[[bs:Mineralogija]]
[[cs:Mineralogie]]
[[cy:MwnolegMwynoleg]]
[[da:Mineralogi]]
[[de:Mineralogie]]