The Asphalt Jungle – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
n/č
 
Nema sažetka izmjene
Red 22:
'''''The Asphalt Jungle''''' ({{jez-sh|Džungla na asfaltu}}) je [[SAD|američki]] crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1950. godine, poznat kao jedan od klasika žanra [[film noir]], ali i najuticajnijih kriminalističkih filmova svih vremena.
 
Temelji se na istoimenom romanu [[W. R. Burnett]]a. Protagonisti su grupa profesionalnih kriminalaca koje je organizirao iz zatvora nedavno pušteni "Doc" Riedenschneider (čiji lik tumači [[Sam Jaffe (glumac)|Sam Jaffe]]) kako bi za račun korumpiranog advokata Alonza Emmericha (čiji lik tumači [[Louis Calhern]]) obavili pljačku draguljarnice. Radnja prikazuje kako pljačka uspijeva, ali je pri tome jedan od članova bande ranjen, a što pokreće slijed događaja koji će dovesti do njihovog hvatanja. ''The Asphalt Jungle'' se odlikovao izuzetnim realizmom i detaljnim prikazom likova kriminalaca koji su, bez obzira na razlike u obrazovanju i društvenom položaju, prikazani kao gubitnici. ''The Asphalt Jungle'' je također poznat i po tome što se u njemu u maloj, ali prilično zapaženoj ulozi Emmerichove "nećake", odnosno ljubavnice, pojavila [[Marilyn Monroe]], koja će ubrzo nakon toga postati velika zvijezda.
 
''The Asphalt Jungle'' je godine 1961. poslužio kao podloga za kratkotrajnu istoimenu TV-seriju, odnosno za dva [[remake]]a - [[western]] pod nazivom [[The Badlanders]] iz 1958. godine te [[blaxploitation]] film ''Cool Breeze'' iz 1972. godine.