Zapadna šizma – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: an:Gran Scisma d'Occident; kozmetičke promjene
Red 1:
[[ImageDatoteka:Great_schism_1378_1417.jpg|thumb|300px|Istorijska mapa podele katoličke crkve tokom zapadne šizme]]
 
'''Zapadna šizma''' ili '''Papska šizma ''' ([[1378]].-[[1417]].) je podela koja je nastala u [[Rimokatolička crkva|katoličkoj crkvi]] [[1378]]. Podela je razrešena [[koncil u Konstanci|koncilom u Konstanci]] [[1417]].
 
=== Kardinali pod pritiskom rulje biraju Talijana za papu ===
Šizma je nastala zbog povratka [[papa]] iz [[Avinjon]]a u [[Rim]]. [[Grgur XI]] je okončao [[Avinjonsko papstvo]] povratkom u Rim [[1378]].
Kad je Grgur XI umro okupljeni kardinali su birali novog papu. Građani Rima su se pobunili, jer su se bojali da će kardinali izabrati Francuza za papu. Većina kardinala su bili [[Francuzi]], jer su jedno vreme pape bili Francuzi. Pod pritiskom rulje kardinali biraju [[1378]]. Talijana Urbana VI.
 
=== Kardinali biraju novog papu Francuza ===
Novi papa se zamera kardinalima, pa se kardinali premeštaju iz Rima u Fondi, gde izabiru [[20. septembar|20. septembra]] [[1378]]. rivalskog papu Klementa VII.
Klementa VII uspostavlja svoje sedište ponovo u [[Avinjon]]u.
 
=== Deo katoličkih država podržava jednog, a deo drugog papu ===
Katolička crkva se našla u velikim nevoljama. Dotad su postojali antipape, tj pape izabrane rivalskim frakcijama. Sada su prvi put obojica papa izabrani od legitimnih lidera crkve, tj od kardinala. Vladari po Evropi su trebali odabrati kojega papu da podržavaju.
Avinjonskog papu su podržali: [[Francuska]],[[Aragon]], [[Kastilja]], [[Kipar]], [[Burgundija]], [[Savoj]], [[Napulj]] i [[Škotska]].
Red 18:
Nacionalne i frakcijske podele pomogle su da šizma preživi početne pape koji su započeli sa šizmom. Održavala su se dva sedišta katoličke crkve. Jedan u [[Rim]]u, a drugi u [[Avinjon]]u.
 
=== Sabori u Pizi i Konstanci ===
Održan je crkveni koncil u Pizi [[1408]]. sa namerom da se reši spor, pa oni izabiru trećeg papu, antipapu Aleksandra V. Njega nasleđuje antipapa Jovan XXIII.
 
Konačno na koncilu u Konstanci [[1417]]. Jovan XXIII i Benedikt XIII su svrgnuti, a Grgur XII daje ostavku, tako da je izabran jedinstveni novi papa [[Martin V]] i time je okončana zapadna šizma. Na taj način je linija [[papa]] iz Rima priznata kao legitimna linija. Otada je proglašeno da crkveni koncil ne može smeniti papu. Izbor pape može poništiti jedino sam papa.
== Vidi još ==
* [[Avinjonsko papstvo]]
* [[papa]]
 
[[CategoryKategorija:Historija]]
[[CategoryKategorija:Kršćanstvo]]
[[CategoryKategorija:Rimokatolicizam]]
 
[[af:Westerse Skisma]]
[[an:Gran ZismaScisma d'OczidentOccident]]
[[ar:الانشقاق الغربي]]
[[bg:Папска схизма]]