DNK analiza – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Genetička identifikacija''', '''genetičko testiranje''' i '''genetički profil''' su tehnike kojima se vrši identifikacija između individua iste vrste koristeći pritom samo uzorke njihovih dezoksiribonukleinskih kiselina ([[DNK]]), odnosno genetičkog materijala. Ovakva upotreba genetičkog materijala je predstavljena [[1985]]. na [[Lajkester Univerzitet|Univerzitetu Lajkester]] od strane njenog izumitelja gospodina [[Alek DŽefrisDžefris|Aleka DŽefrisaDžefrisa]].
 
== Upotreba DNK analize ==
Red 37:
*[[1991]]. [[Alan Legere]] je prvi [[Kanada|Kanađanin]] koji je osuđen na osnovu DNK dokaza za 4 ubistava koje je počinio dok je bio u bekstvu 1989. Tokom njegovog suđenja branioci su tvrdili kako veoma mala varijacija u genetičkom rejonu iz koga je osumnjičeni može dovesto to lažnog rezultata.
*[[1992]]. DNK dokaz je korišćen kako bi se dokazalo da je doktor [[Jozef Mengele]] iz Nacističke [[Nemačka|Nemačke]], sahranjen u [[Brazil]]u kao [[Volfgang Gerhard]].
*Ova nauka je postala super poznata u medijima u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]] kada je [[1994]]. tužilac koristio, uz pomoć eksperata i puno objašnjena šta je DNK, DNK dokaze koji su povezivali [[O DŽejDžej Simpson]]a sa dvostrukim ubistvom.
*U junu [[2003]]. usled novih DNK dokaza, [[Denis Halsted]], [[DŽonDžon Kogut]] i [[DŽonDžon Restivo]] su dobili pnovno suđenje. Trojica muškaraca su već odslužili 18 godina od njihove prvobitno 30+ godišnje kazne.
*Sudski proces [[Robert Pikton|Roberta Piktona]] je poznat po tome da je DNK dokaz korišćen isključivo kako bi se identifikovale žrtve i u mnogim slučajevima dokazalo njihovo postojanje.
*Marta 2003. [[DŽosajaDžosaja Suton]] je pušten iz zatvora nakon odsluženja 4 godine od svoje dvanaestogodišnje kazne za seksualni napad. Sumnjivi Sutonovi DNK uzorci su ponovno testirani nakon što se otkrilo da je došlo do teškog kršenja pravila pri testiranju DNK uzoraka u policijskoj laboratoriji u [[Hjuston]]u, [[Teksas]], [[SAD]].
 
== Takođe pogledati ==