Solomonov hram – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Prema Bibliji, hram je služio kao glavno vjersko središte, mjesto obreda i žrtvovanja poznato kao ''[[korbanot]]'' u drevnom [[judaizam|judaizmu]]. Hram je dovršen u 10. vijeku pne., a uništili su ga [[Neo-babilonsko Carstvo|Babilonci]] godine 586. pne. poslije [[Opsada Jeruzalema (586. pne.)|osvajanja]] Jeruzalema. Na istom mjestu u Jeruzalemu je podignut novi hram, koji je postojao između 516. pne. i 70. n.e., a poznat je kao [[Drugi Hram]].
 
Hramsko svetiste se sastojalo iz tri osnovna djela. Vanjski dio je bio dvoriste gdje se obavljalo zrtvovanje i dostupno je bilo svim Izraelitima koji su donosili priloge za zrtvu. Iz dvorista u unutrasnjost hrama su imali pristup samo svestenici. Prvi dio hrama poznat kao svetinja imao je kadionik svijecnjake i stolove za beskvasne kruhove. Drugi dio hrama u koji se moglo uci samo iz svetinje bio je ogradjen zastorom i poznat je kao svetinja nad svetinjom. Taj dio je bio dostupan samo glavnom svesteniku i to jednom godisnje. U svetinji nad svetinjom se nalazio po navodu Biblije kovceg zavjeta (zavjetni kovceg)sa kerubinima. Po istim navodima u kovcegu su se nalazili: Mojsijeve ploce sa zapovijedima, Aronov stap i zdjelica sa manom.
Hramsko svetiste se sastojalo iz tri osnovna djela. Sam hram je imao dva dijela dostupna samo svestenicima, dok je treci vanjski dio tj. dvoriste bilo namjenjeno za zrtvovanja gdje je i nesvestenstvo imalo pristup za prinosenje zrtvi.
 
==Eksterni linkovi==