Vukovarsko-srijemska županija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: sv:Vukovar-Srijems län
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: en:Vukovar-Syrmia County; kozmetičke promjene
Red 12:
'''Vukovarsko-srijemska županija''' je najistočnija [[hrvatska]] županija i nalazi se na prostoru jugoistočne [[Slavonija|Slavonije]] i zapadnog [[Srijem]]a. Kroz županiju prolaze važni međunarodni kopneni i riječni pravci ([[Dunav]] i [[Sava]]).
 
== Administrativna podjela i stanovništvo ==
Županija je podijeljena na 4 grada i 26 općina.
 
Gradovi:
 
* [[Vukovar]] - 31.670 stanovnika
* [[Vinkovci]]- 35.912 stanovnika
* [[Ilok]] - 8.351 stanovnika
* [[Županja]] - 16.383 stanovnika
 
Općine:
* [[Andrijaševci]]
* [[Babina Greda]]
* [[Bogdanovci]]
* [[Borovo]]
* [[Bošnjaci (općina)|Bošnjaci]]
* [[Cerna]]
* [[Drenovci]]
* [[Gradište]]
* [[Gunja]]
* [[Ivankovo]]
* [[Jarmina]]
* [[Lovas]]
* [[Markušica]]
* [[Negoslavci]]
* [[Nijemci (općina)|Nijemci]]
* [[Nuštar]]
* [[Otok (Vukovarsko-srijemska županija)|Otok]]
* [[Privlaka (Vukovarsko-srijemska županija)|Privlaka]]
* [[Stari Jankovci]]
* [[Stari Mikanovci]]
* [[Tompojevci]]
* [[Tordinci]]
* [[Tovarnik]]
* [[Trpinja]]
* [[Vođinci]]
* [[Vrbanja]]
 
=== Popis stanovništva 2001. ===
Red 56:
Etnički sastav je bio sljedeči: [[Hrvati]] 78.3 %, [[Srbi]] 15.5 %, [[Mađari]] 1 %, [[Rusini]] 0.9 % i drugi.
 
== Županijska uprava ==
 
Sastav sadašnje županijske uprave je:
 
* Župan: Božo Galić (HDZ)
 
* Dožupan: Antun Žagar (HSP)
 
* Dožupan: Petar Kulić (DC)
 
* Dožupan: Jovan Ajduković (SDSS)
 
Županijska skupština se sastoji od 41 predstavnika, predsjednik županijske skupštine je Mato Stojanović (HSLS).Predstavnici županijske skupštine su iz slijedećih stranaka:
 
* Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 14
 
* HSS-SDP-HNS-SBHS: 12
 
Hrvatska seljačka stranka (HSS)
Red 79:
Slavonsko-Baranjska Hrvatska Stranka (SBHS)
 
* Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) 6
 
* Hrvatska stranka prava (HSP) 3
 
* Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS) 3
 
* Demokratski Centar (DC) 3
 
Bazirano na rezultatima izbora 2005. godine.
 
== Geografija ==
Površina Vukovarsko-srijemske županije iznosi 2.448 km2. Nalazi se na krajnjem sjeveroistoku Republike Hrvatke između rijeka Dunava i Save.
 
Red 113:
[[Spačva]] - ulijeva se u Bosut
 
Klima je umjereno kontinentalna sa srednjom godišnjom temperaturom od 11oC. Najviša godišnja temperatura dostiže do 30  °C.
 
Prema strukturi površina u županiji prevladavaju oranice, vinogradi, voćnjaci i šume. Oranica ima oko 150000ha (vrlo plodna zemlja), a najplodnija se nalazi na vukovarskom ravnjaku. Ratarske površine su meliorirane i komasirane i omogućuju strojnu obradu i visoke prinose.
Red 219:
Pod utjecajem povijesnih prilika, ne samo na području Vojne krajine, već i Paorije, sela su raspoređivana u obliku jednoga ili duploga križa. U središtu sela građene su mjesne crkve, a na raskrižjima sela, ulazima i izlazima u [[selo]], izvan sela u [[polje|polju]] - podizane su [[kapelica|kapelice]] i križevi - mali zavjetni sakralni spomenici. sela su zbijenog tipa s kućama bočnom stranom okrenute prema javnoj površini - ulici ([[šor]]), posložene u nizu jedna do druge. U dubini dvorišta usmjerena je podužna strana kuće s pripadajućim prostorijama, te kućarima - stambenom zgradom sa sobama za mlađe bračne parove i svim pripadajućim gospodarskim objektima: [[štagalj]], [[čardak]], [[štala]], [[pecara]], [[krušna peć]]... Unutar središnjeg dijela dvorišta obično su dominirali gospodarska zgrada [[ambar]] -"trbuh" svake kuće, gdje su smještene žitarice i različite namirnice i drveni bunar s [[đeram|đermom]].
 
Šokačke kuće u početnom razdoblju gradnje (18.st.) građene su od drva hrastovine i [[Naboj(građevinarstvo)|nabojnaboja]]a, pokrivene [[slama|slamom]], a kasnije i drvenim daščicama - [[šindra|šindrom]]. U to vrijeme građene su bez [[trijem]]a ili s manjim trijemom, koji je polovicom 19.st., izgradnjom zidanih stambenih zgrada, preinačen u veliki trijem građen po cijeloj dvorišnoj podužnoj stani kuće. Šokačke kuće uglavnom su bijelo ličene, a kreativnost i maštovitost seoskih majstora ogledala se na svakoj kući, u ukrasnim detaljima zabata, tipu trijemova, po uličnim ogradama, ulaznim i kolskim vratima. Veće zadružne obitelji i bogatiji pojedninci gradili su svoje kuće pod utjecajem javnih objekata, širokim pročeljem - frontom usmjerene prema mjesnom putu s tri ili više prozora ili na ključ u obliku slova L i obveznim kolskim ulaznim vratima.
 
Društveni život u prošlosti po selima Vukovarsko - srijemske županije, napose graničarskim, obilježavaju velike obiteljske zadruge u kojima se živjelo na temelju zajedničke ekonomije i određenih nepisanih, ali međusobno poštivanih pravnih regula. Uz zadruge, kao čuvare tradicije, živjelo se i stvaralo i u pojedinačnim obiteljskim zajednicama. Izrazito se držalo do brojnih i raznolikih pučkih običaja vezanih uz različite poslove na selu. Običajno su bili propisani i upražnjavani životni običaji (rođenje, odrastanje, svadba, smrt,...) a redovito su održavani godišnji običaji vezani uz crkvene blagdane: [[Badnja večer|Badnju večer]], [[Božić]], [[Poklade]], korizmeni period preko [[Cvjetna nedjelja|Cvjetne nedjelje]], [[Veliki petak]], [[Uskrs]]. U pučkoj socijalnoj kulturi brojnošću običaja značajno mjesto zauzimaju blagdani: Duhovi, Velika Gospa, Svi sveti, mjesni crkveni godovi - [[kirbaj]]i ....
Red 238:
* Udruga katoličkih izviđača "Jarmina" Jarmina *[http://www.ukij.hr]
* Savez izviđača hrvatske *[http://www.sih.hr], Izviđačka regija istok povjereništvo *[mailto:darko.miklavcic@os.t-com.hr]
== Znamenitosti ==
==Vanjske poveznice==
* [http://www.vukovarsko-srijemska-zupanija.hr/ Službena stranica županije]
* [http://www.tzvsz.hr/ Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije]
* [http://www.vumag.net/ vu? mag - e-magazin (o) Vukovaru]
{{Hrvatske županije}}
{{Vukovarsko-srijemska županija}}
 
[[categoryKategorija:Hrvatske županije]]
[[categoryKategorija:Vukovarsko-srijemska županija| ]]
 
[[bg:Вуковарско-сремска жупания]]
Red 254:
[[cs:Vukovarsko-sremská župa]]
[[de:Gespanschaft Vukovar-Srijem]]
[[en:Vukovar–SyrmiaVukovar-Syrmia County]]
[[eo:Vukovar-Srijem (provinco)]]
[[es:Condado de Vukovar-Srijem]]