Kritična masa – razlika između verzija

Dodan 3.641 bajt ,  prije 13 godina
preuzeto sa srpske Wikipedije
d
preuzeto sa srpske Wikipedije
Red 1:
 
#REDIRECT [[]]
'''Kritična masa''' je najmanja količina fisionog materija potrebna za održavanje [[nuklearna lančana reakcija|nuklearne lančane reakcije]]. Kritična masa fisionog materijal zavisi od njegovih nuklearnih karakteristika, na primer proprečni presek nuklearne fisije, gustine, oblika i obogaćenja.
{{delete|Broken redirect}}
 
== Objašnjenje kritičnosti==
 
Termin kritičnost odnosi se na ravnotežni stav fisione reakcije, kada ne dolazi do povećanja snage, temperature ili broja neutrona.
Numeričko nalaženje kritične mase zavisi od faktora '''k'''. Ovaj faktor predstavlja prosečan broj neutrona koji mogu dalje da izazovu fisionu reakciju. Deo neutrona se gubi parazitnom apsoropcijom ili jednostavno napuštaju sistem.
Kada je '''k = 1''' masa je '''kritična'''.
'''Podkritična''' masa je masa fisionog materijala koja ne može da održava fisionu reakciju. Broj neutrona koji se oslobađaju u podkritičnom sistemu se vremenom smanjuje. U ovom slučaju, '''k < 1'''.
 
'''Nadkritčna''' masa je ona u kojoj dolazi do povećanja brzine nastanka fisije, sve dok prirodni povratni mehanizam ne dovede do nastanka ravnotežnog stava(i.&nbsp;e. biti kritičan). U ovom slučaju, '''k > 1'''.
 
== Menjanje tačke kritičnosti==
 
Tačka, odnosno masa, gde dolazi do nastanka kritičnosti može da se menja promenom određenih atributa kao što su gorivo, temperatura, gustina, ili instalacijom reflektora neutrona.
 
*'''Promena količine goriva'''
Moguće je da konstrukcija bude kritična i pri nultoj snazi. Realizacija ovakvog stava omogućena je kada se u sistemu nalazi tačna količina goriva a sistem je ujedno podkritičan. Kada je dodata prezicno određena količina goriva može da se stvori tačna kritična masa u podkritičnom sistemu, što bi dovelo do održavanja fisione reakcije celu jednu generaciju neutrona.
Ukoliko je ova precizno određena masa dodata u malo podkritičnu masu, stvara se jedva nadkritična masal, temperatura konstrukcije se povećava do svog maksimuma, a zatim bi se smanjila na sobnu temperaturu, zato što je gorivo koje je dodato potpuno apsorbovano i sistem se sam vraća u podkritično stanje.
 
*'''Promena temperature i gustine mase'''
kada je konstrukcija u tačno kritičnom stanju, masa će zagrevanjem na sobnoj temperaturi postati podkritična, a ukoliko dođe do njenog hlađenja, postaće nadkritična. Fisija se smanjuje pri povećanju temeprature goriva. Ova osobina se naziva negativni koeficijent reaktivnosti. Ista osobina važi i kada dođe do povećanja odnosno smanjenja gustine goriva.
 
*'''Upotreba reflektora'''
Okružujući sfernu kritičnu masu sa reflektorom neutrona direktno smanjujemo potrebnu masu za dostizanje kritičnosti. Dobar reflektor je berilijum. On omogućava da se neutroni, koji bi za dalje iniciranje reakcije bili izgubljeni, bili vraćeni do sistema. Reflektorom je povećana mogućnost sudara neutrona.
 
 
 
==Vidi još==
*[[Nuklearna lančana reakcija]]
*[[Nuklearni reaktor]]
 
[[Kategorija: Nuklearna fizika]]
 
[[ar:كتلة حرجة]]
[[ca:Massa crítica]]
[[cs:Kritické množství]]
[[da:Kritisk masse]]
[[de:Kritische Masse]]
[[en:Critical mass]]
[[eo:Sojla maso]]
[[es:Masa crítica]]
[[et:Kriitiline mass]]
[[eu:Masa kritiko]]
[[fi:Kriittinen massa]]
[[fr:Masse critique (réaction nucléaire)]]
[[he:מסה קריטית]]
[[it:Massa critica (fisica)]]
[[ja:臨界量 (原子力)]]
[[nl:Kritische massa]]
[[no:Kritisk masse]]
[[pl:Masa krytyczna]]
[[pt:Massa crítica]]
[[ru:Критическая масса]]
[[sl:Kritična masa]]
[[sr:Критична маса]]
[[sv:Kritisk massa]]
[[th:มวลวิกฤต]]
[[uk:Критична маса]]
[[ur:فاصل کمیت]]
[[zh:臨界質量]]