Razlike između izmjena na stranici "Falanga"

Dodano 1.211 bajtova ,  prije 10 godina
nema sažetka uređivanja
{{otheruses}}
 
[[Datoteka:Greek_Phalanx.jpg|thumb|300px|Moderna rekonstrukcija grčkih hoplita koji formiraju falangu. U stvarnosti njihova oprema nije bila jednobrazna (sa izuzetkom Spartanaca) budući da je svaki vojnik sam obezbjeđivao opremu i ukrašavao je po volji]]
 
'''Falanga''' (starogrčki: φάλαγξ, novogrčki: φάλαγγα, phālanga, množina na starogrčkom i novogrčkom: φάλαγγες, phālanges) je pravokutna [[taktička formacija]] koja je karakteristična za [[Stari vijek]], a koja se u pravilu sastojala od [[teška pješadija|teške pješadije]] naoružane [[koplje|kopljima]]. Izraz se najviše vezuje uz [[Antička Grčka|Antičku Grčku]], odnosno koristi za vojske starogrčkih polisa, ali i susjednih država i kultura pod grčkim uticajem.
 
Sačinjavali su je gusto poredani hopliti u pravim redovima koji čine [[kvadrat]]. Hopliti su bili naoružani kopljem dugim 3 metra tako da su i hopliti iz četvrtog reda mogli učestvovati u borbi zajedno s prvim. Zaštićeni okruglim štitom od oko 1 metar u prečniku i [[bronza]]nom kacigom, sve to u savršeno uvježbanoj formaciji, falange su bile neprobojni živi zid i nepremostiva prepreka konjicama sa istoka. Kasnije taj vid borbe preuzimaju i [[Makedonci]] koji koriste duža koplja. Nedostatak ovog vida ratovanja je njegova relativo slaba pokretljivost, pa su [[Grci]] u sukobima sa rimskim [[legija]]ma redovno gubili inicijativu na bojnom polju.
 
Falanga nestaje kao zastarjeli način da bi se u drugom obliku ponovo pojavila krajem 15. i početkom [[16. vijek]]a, kad se pokazala potreba tako gustih redova pješaka protiv konjice onog doba, i traje oko sto godina, da bi napokon početkom 18. vijeka zauvijek otišla u historiju.
 
 
== V. također ==