Jednorog – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene 178.221.128.26 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357-Bot
Red 1:
{{dz|[[{{PAGENAME}} (zviježđe)]]|zviježđe}}
[[Datoteka:DomenichinounicornPalFarnese.jpg|mini|Smatra se kako samo nježna djevica može umiriti nestašnu narav jednoroga ([[Domenichino]], [[1602]].)]]
Prema [[Mitologija|mitologiji]], '''jednorog''' je bijeli [[domaći konj|konj]] s [[rog]]om na čelu, čijim tijelom teče srebrna [[krv]]. Vjeruje se da onaj tko ubije to veličantveno biće i pije njegovu krv, bit će zauvijek proklet. Osim toga, vjeruje se da njegova [[krv]] spašava čovjeka na samrti, ali spašena osoba je tada osuđena na prokletstvo poluživota. Prah napravljen od njegovog roga smatra se čudotvornim lijekom za sve bolesti. O njegovom postojanju nema materijalnih dokaza, budući da su navodni jednorogovi rogovi zapravo izduženi prednji zub [[narval]]a, rijetke vrste [[kit|morskog sisavca]].
 
Jednorogov je izgled ranije mnogim prirodnjacima izgledao sasvim moguć; bijelo ili zagasito žuto krzno, vitko mišićavo tijelo, kratka razigrana [[griva]], brzina pokreta i ono najistaknutije, bijeli, veliki uvrnuti rog koji raste iznad njegovih očiju. Doživljavalo ga se kao elegantnu životinju laganog hoda, vitkog tijela, duge grive, ponosno naglašenog vrata i plemenitih krupnih očiju.
 
O jednorogu se piše već više od 3000 godina. Autori su najčešće ljudi zdrastvenog i društvenog ugleda kojima bi se trebalo vjerovati. U njihovim očima jednorog je zaista postojao. Godine [[1905]]. slovački su radnici, prokopavajući okno u jednom rudniku, otkrili životinjske kosture, a pretpostavljalo se da su to bili ostaci legendarnog jednoroga, no istraživanja su se nastavljala. Dokazi postojanja jednoroga više se nisu našla.
 
[[Kategorija: Mitologija]]
'''DA NAPOMENEM DA JEDNOROZI JOS UVEK POSTOJE! SAMO SAD VISE PODSECAJU NA COVEKA I ZOVU SE DIRECTIONERI'''
 
Havala sto se interesujete za nas divne zivotinje.