Razlike između izmjena na stranici "Opsada Nikeje"

Dodana 22 bajta ,  prije 10 godina
m/м
robot Mijenja: ko:니케아 공방전; kozmetičke promjene
m/м (robot Mijenja: ko:니케아 공방전; kozmetičke promjene)
|teritorija=
|rezultat= Pobeda krstaša i Vizantije
|strana1=<center>Krstaši<br /> Vizantija
|strana2=<center>Turci
|zapovednik1=Boemund Tarantski <br /> Rejmond Tuluški<br /> Gotfrid Bujonski<br /> Manuel Butumit
|zapovednik2= sultan Kilij Arslan
|jačina1=nepoznato
'''Opsada Nikeje''' desila se od [[14. maj]]a do [[19. jun]]a [[1097]]. tokom [[Prvi krstaški rat|Prvog krstaškog rata]].
 
== Uvod ==
[[Nikeja]] je smeštena na istočnoj obali jezera Askanije, a osvojili su je [[Turci]] [[Seldžuci]] [[1077]]. godine. Nikeja je postala glavni grad Rimskog sultanata. Tokom [[Seljački krstaški rat|Seljačkog krstaškog rata]] [[1096]]. seljaci krstaši su harali okolinom Nikeje i onda su bili katastrofalno poraženi od Turaka. Na osnovu tako lake pobede nad krstašima [[sultan]] [[Arslan I]] je verovao da drugi talas krstaša nije nikakva opasnost. Sultan je čak ostavio svoju porodicu i blago u Nikeji i otišao istočno da se bori protiv drugih neprijatelja. Nije znao da drugi talas krstaša predstavljaju mnogo bolje obučeni krstaši, a ne seljaci kao u prvom.
{{Prvi krstaški rat}}
 
== Krstaši opsedaju ==
[[Krstaši]] su napustili [[Konstantinopolj]] krajem aprila [[1097]]. [[Gotfrid Bujonski ]] je prvi stigao do Nikeje zajedno sa [[Boemund Tarantski |Boemundom Tarentskim]], [[Tankred Galilejski|Tankredom Galilejskim]], [[Rejmond Tuluški|Rejmondom Tuluškim]] i Robertom Flandrijskim. Sa njima su došli i [[Petar Pustinjak]] i ostaci Seljačkog krstaškog pohoda, te malo Vizantinaca pod Manuelom Butumitom.
 
Stigli su [[6. maj]]a kraj Nikeje, ali nedostajalo im je hrane, pa je Boemund Tarentski organizovao snabdevanje kopnom i morem.
Grad su stavili pod opsadu [[14. maj]]a, rasporedivši se po raznim delovima gradskih zidina. Grad je bio dobro branjen sa 200 kula. Boemund se ulogorio severno od grada, Gotfrid istočno, a Rejmond i Adhemar južno.
 
== Poraz sultana Arslana ==
 
Da bi razbili opsadu turski branioci Nikeje su napali krstaše, ali Turci su poraženi u tom okršaju i izgubili su 200 ljudi.
Posle toga Turci šalju poruke sultanu Arslanu da se vrati. Arslan je shvatio da je pogrešio u proceni snage krstaške vojske pa se odlučio vratiti u Nikeju.
 
Ostatak krstaške vojske stiže do kraja maja, a Robert Kurthoz i Stefan Blua su stigli početkom juna.
U međuvremenu krstaši prave velike opsadne sprave, koje doguraju do jedne kule, koju su istovremeno nastojali potkopati odozdo. Kula je potkopavanjem bila samo oštećena.
[[imageDatoteka:Godefroi_4.jpg|thumbthumbnail|200px|right|Gotfrid Bujonski]]
 
== Dolazak Vizantinaca ==
Car [[Vizantija|Vizantije]] [[Aleksije Komnin]] nije hteo da prati krstaše, nego se sa svojom vojskom kretao iza njih, a logorovao je u obližnjem Pelakanu. Odatle je slao brodove i pomagao krstašima da blokiraju jezero Askaniju, koju su [[Turci]] dotad koristili za snabdevanje Nikeje hranom. Pod komandom Manuela Butumita stigli su brodovi puni strelaca. Generali Tatikije i Cita su došli sa 2.000 peltasta.
 
=== Vizantinci tajnim pregovorima zauzimaju Nikeju ===
Posle povlačenja sultana Arslana Turci stanovnici Nikeje su pisali caru Aleksiju Komninu moleći za pomoć. [[Aleksije Komnin]] naređuje generalu Butumitu da bez znanja krstaša tajno pregovara o predaji Nikeje. Tatikije se trebao pridružiti krstašima i direktno napasti zidine, a Butumit se trebao pretvarati da to isto radi, tako da izgleda kao da su vizantijski vojnici osvojili grad. Tako je i učinjeno i Turci su se predali [[19. jun]]a Butumitu.
 
=== Krstaši su ogorčeni jer nisu mogli popljačkati grad ===
Kad su krstaši shvatili da je [[Aleksije Komnin]] zauzeo grad pregovorima, bili su jako ljuti, jer su se nadali da mogu popljačkati grad. Butumit je proglašen vojvodom Nikeje i zabranjuje krstašima da ulaze u grad u grupama većim od 10 ljudi.
Proterao je turske generale, a porodica sultana Arslana je otišla za [[Konstantinopolj]] i oslobođena je uz otkup.
 
=== Krstaši se zaklinju Aleksiju Komninu na odanost i vernost ===
Aleksije Komnin je dao krstašima novac, konje i druge darove, ali krstaši nisu bili zadovoljni, jer su verovali da bi imali mnogo više da su sami zauzeli Nikeju. Aleksije Komnin nije dopustio krstašima da idu, dok se nisu zakleli na odanost i vernost Aleksiju Komninu i da će [[Vizantija|Vizantiji]] vratiti sve oblasti, koje joj pripadaju. Jedan deo se već ranije zakleo u [[Konstantinopolj]]u. Tankred Galilejski je najpre odbijao da da zakletvu, ali na kraju su se i on i Boemund Tarentski zakleli.
 
== Posle ==
Krstaši su napustili Nikeju [[26. jun]]a u dve grupe. U prvoj grupi su išli Boemund Tarentski, Tankred Galilejski, Robert Kurtoz, Robert Flandrijski i Tatikije. U drugoj grupi su bili Baldvin Jerusalimski i Stefan Blua. Vizantijski general Tatikije je putovao sa njima da osigura dogovor o vraćanju vizantijskih teritorija [[Vizantija|Vizantiji]].
 
[[Krstaši]] su očekivali posle osvajanja Nikeje da će biti u [[Jerusalim]]u za mesec, dva. Ali to se odužilo na dve godine. Krstaši pobeđuju [[1. jul]]a sultana Arslana u [[bitka kod Dorileja|bici kod Dorileja]] a do [[Antiohija|Antiohije]] su došli tek u oktobru.
 
[[categoryKategorija:Križarski ratovi]]
 
[[ar:حصار نيقية]]
[[it:Assedio di Nicea (1097)]]
[[ja:ニカイア攻囲戦]]
[[ko:니카이아니케아 공방전]]
[[mk:Опсада на Никеја]]
[[nl:Beleg van Nicea]]
108.169

izmjena