Makrin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: is:Macrinus
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: an:Macrín; kozmetičke promjene
Red 6:
== Владавина ==
Крајем друге ратне сезоне, у зиму 216.-217. године, у Риму су се проширили гласови да се Макрин прогласио за цара. Изгледа да су те вести допрле и до Каракале. Како год било, [[Karakala]] је био убијен недалеко од Каре, а наводно је то учинио један војник којег је царева телесна гарда промптно убила. У ову верзију догађаја нису били сви убеђени, али је војска прогласила Макрина за цара [[11.4.]] [[217]]. године. Макрин је убрзо прогласио свог сина Дијадуменијана за цезара и наследника. Макрин је Адвента послао у Рим, доделивши му положај градског префекта.
[[ImageDatoteka:054 Macrinus.jpg|mini|thumbthumbnail|Динар цара Макрина]]
 
Каракалина мајка, Јулија Домна, разматрала је могућност да подигне устанак против Макрина; али није била сигурна у успех а њена болест је била одмакла; стога се решила да изврши самоубиство изгладњивањем.
Red 19:
Две стране су се сукобиле код [[Antiohija|Антиохије]] 8.6. 218. Макрин је доживео пораз и био напуштен од својих војника. Онда је послао свог сина Диадуменијана код Парћанског краља, а сам се припремао да побегне у Рим. Макрин је покушао да прерушен побегне кроз Малу Азију, али је био заробљен код [[Halkedon]]а и убрзо убијен негде у [[Kapadokija|Кападокији]]. На исти начин завршио је и његов син, Диадуменијан.
 
[[Kategorija:rimskiRimski carevi]]
 
[[an:Macrín]]
[[be:Макрын]]
[[bg:Макрин]]