Anu (bog) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Anu''' ili '''An''' je isprva bio [[bog]] iz [[sumer]]ske mitologije, a poslije je postao i bog [[asirci|Asiraca]] i [[Babilon]]aca, te bog kod Hurita. Njegovo ime znači "[[nebo]]". On je bog neba i raja, vladar nebeskih tijela, te kralj bogova i [[duh]]ova, a živi u najvećim visinama neba. ZajednoU ssumerskoj [[Enlil]]omje i [[Enki]]jem,kozmogoniji Anu jezamišljen bioi jedankao odpersonifikacija trojiceneba, najvažnijihčvrsta bogovakupola sumerskognad panteonaravnom [[zemlja|Zemljom]].
== Obitelj ==
=== Preci ===
*[[Apsu]] i [[Tiamat]] - pradjed i prabaka
*[[Lahmu]] i [[Lahamu]] - djed i baka
*[[Anšar]] i [[Kišar]] - roditelji
=== Žene ===
*[[Ki]] - sestra
*[[Nama]]
*[[Uraš]]
=== Djeca ===
*[[Annuaki]] - Kiina djeca
*[[Ningikuga]] - Namina kćer
*[[Ninsuna]] - Urašina kćer
 
U Babilonu se smatralo daAnuovi su Anuovi roditelji [[Anšar]], prijašnji bog neba i [[Kišar]], božica Zemlje, koji su se sreli na obzoru i dobili djecu. Anu je oženio svoju sestru [[Ki]], novu božicu Zemlje, te su im se rodili [[Annuaki]], rasa velikih bogova, među kojima su i [[Enlil]] i [[Enki]]. Enkijev sin [[Marduk]], Anuov unuk, postao je poslije vladar [[svemir]]a.
Anuovi slavni unuci su [[Marduk]], kralj bogova, i heroj [[Gilgameš]].
== Sumerska mitologija ==
Većina spisa predstavlja Anua kao muškarca, ali postoje i spomeni o njemu kao o ženi ili čak dvospolcu. On je povezan sa ženskom [[božica|božicom]] Anu koju su štovali [[Kelti]], te božicom Anu iz babilonskih [[mit]]ova.
[[Datoteka:Cuneiform sumer dingir.svg|thumb|199 px|Sumerski znak za boga Anua]]
U sumerskoj je kozmogoniji Anu zamišljen i kao personifikacija neba, čvrsta kupola nad ravnom [[zemlja|Zemljom]].
 
U mitovima Hurita, Anu je svrgnuo svog oca [[Alalu]]a, ali je njega pak svrgnuo njegov sin [[Kumarbi]].
Na sumerskom je riječ "An" rabljena i kao oznaka za nebesa i raj.
== Babilonska mitologija ==
U Babilonu se smatralo da su Anuovi roditelji [[Anšar]], prijašnji bog neba i [[Kišar]], božica Zemlje, koji su se sreli na obzoru i dobili djecu. Anu je oženio svoju sestru [[Ki]], novu božicu Zemlje, te su im se rodili [[Annuaki]], rasa velikih bogova, među kojima su i [[Enlil]] i [[Enki]]. Enkijev sin [[Marduk]], Anuov unuk, postao je poslije vladar [[svemir]]a.
== Huritska mitologija ==
U mitovima Hurita, Anu je shvaćen kao bog nesretne sudbine. On je svrgnuo svog oca [[Alalu]]a. Anu je dobio sina [[Kumarbi]]ja, koji mu je odgrizao spolne organe i progutao ih. Anu je preživio napad, a Kumarbi je izrodio [[Tešub]]a, [[Tigris]] (personifikaciju te rijeke) i [[Tašmišu]]a. Kad je Kumarbi rodio Tešuba, ovaj se udružio s Anuom, svojim djedom, te su njih dvojica zajedno svrgnuli Kumarbija.
 
Ovaj mit o nebeskom nasljeđivanju prijestolja ima svoju inačicu u [[grčka mitologija|grčkoj]] ([[uran (mitologija)|Uran]], [[Kron]], [[Zeus]]) i [[rimska mitologija|rimskoj mitologiji]] ([[Cel]], [[saturn (mitologija)|Saturn]], [[jupiter (mitologija)|Jupiter]]).
[[Kategorija:Sumerska mitologija]]
[[Kategorija:Babilonska mitologija]]