Stefan Lazarević – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 71:
Početkom maja 1390. godine Vuk Branković se osećao ugroženim i zatražio je od [[Dubrovačka republika|Dubrovačke republike]] da mu omogući sigurno utočište, ukoliko se nađe u neprilici. Tog leta [[1390]]. godine otomanske snage su došle u pomoć Lazareviću, kako bi potisnuo Mađare iz države. Krajem 1390. ili početkom 1391. godine Vuk Branković je prisustvovao prenosu [[mošti]]ju kneza Lazara iz njegove prestonice [[Priština|Prištine]], u [[Manastir Ravanica|manastir Ravanicu]] u Srbiji.
 
Sukobi Ugara i Turaka na srpsko-ugarskojsrpskoj granici,zemlji nastavljeni su tokom naredne dve godine, a u njihovom suzbijanju je učestvovao i sam Žigmund, koji je u više navrata dolazio sa vojskom na [[Dunav]]. On je u leto 1392. godine kod [[Kovin]]a prešao reku i prodro u Srbiju do [[Ždrelo (mlavsko)|Ždrela]] na [[Mlava|Mlavi]], nakon čega se povukao i pokušao da osvoji Golubac<ref name="ISN" />.
 
Istovremeno, oblast Vuka Brankovića se našla na udaru Osmanlija. Početkom [[1392]]. godine oni su zauzeli [[Skoplje]] i nastavili prodor na sever, što je primoralo i Vuka da do kraja godine sklopi mir sa Bajazitom i postane njegov [[vazal]]<ref name="ISN" />. Tokom 1392. godine, na dvoru Brankovića je boravila kneginja Milica.
 
Tokom 1392. godine, na dvoru Brankovića je boravila kneginja Milica.
 
=== Pad Vlaške, Bugarske i Kosova ===