Bitka kod Ankare – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 21:
 
== Pozadina ==
{{main|Tamerlan|Bajazit I}}
Težeći da uspostavi raniju [[Džingis-kan]]ovu imperiju, njegov navodni potomak Tamerlan, usmerio je krajem [[14. vek]]a svoje osvajačke pohode prema zapadu, u pravcu prednje [[Azija|Azije]]. U isto vreme je turski sultan Bajazit I širio vlast Turaka Osmanlija u suprotnom pravcu, osvajajući redom kneževine Turaka Seldžuka u Maloj Aziji, čiji su se emiri sklanjali kod Tamerlana.
 
[[1394]]. godine Bajazit I je opseo [[Vizantijski Carigrad|Konstantinopolj]]. [[1396]]. godine u [[Bitka kod Nikopolja|bici kod Nikopolja]] uništio je evropsku krstašku vojsku sastavljenu od Mađara i Francuza, koja je krenula u pomoć ospednutom gradu. Tamerlan je nedugo zatim poslao ambasadora Bajazitu I sa zahtevom da podigne opsadu Konstantinoponja i vrati sve osvojene zemlje vizantijskom caru Manojlu II. Tamerlan,Bajazit kojije nijedigao gajioopsadu nikakvaKonstantinopolja, osećanjane premada Vizantijskombi carstvuizbegao iskoristiosukob, jeveć opsaduda Konstantinopoljabi kaosa povodvojskom zakrenuo napadu na[[Anadolija|Anadoliju]] turskeTamerlanu u teritorijesusret.
 
Bajazit I je postupio po Tamerlanovom zahtevu i digao opsadu Konstantinopolja, ne da bi izbegao sukob, već da bi sa vojskom krenuo u [[Anadolija|Anadoliju]] Tamerlanu u susret.
 
U proleće 1402. godine krenuo je Tamerlan preko Erzindžana za Sivas. Dotle je Bajazit prikupio svoju vojsku kod Angore i odatle pošao na istok prema Tokatu, da sačeka Timura na planinskom i pokrivenom terenu, koji je više pogodovao osmanlijskoj vojsci, čija je glavna snaga bila u pešadiji. Mudro birajući bojno polje pogodno za konjanike koji su činili glavninu mongolske vojske, Tamerlan nije pokušao da preseče put Bajazitu, već je sa svojim tatarskim konjanicima zaobišao Tokat s juga, dolinom Kizil Irmaka stigao pred [[Tvrđava|utvrđenu]] [[Ankara|Angoru]] i opseo je.
 
Bajazit je krenuo ka Angori sa svojom vojskom samo da bi po dolasku ustanovio da su se Mongoli utaborili na mestu gde je prvobitno bio turski logor i da su zauzeli izvore slatke vode. Jedini izvor koji je tekao prema turskim položajima bio je zagađen. Međutim, arheološki nalazi u dolini kao i modernaModerna arheološka istraživanja sugerišu da su Mongoli izvršili značajne inžinjeriske radove kako bi u odsudnom trenutku skrenuli tok potoka ka unapred pripremljenim rezervoarima i na taj načintako ostavili tursku vojsku bez vode. Na ovaj način Mongoli su isprovocirali Bajazita na napad u situaciji koja je bila znatno nepovoljnija za njegovu vojsku. Iako je imao opciju da se povuče i pronađe alternativne izvore vode, a da uz pomoć izvidnice nastavi da prati dalje kretanje mongolske vojske i izabere najpovoljniji trenutak za napad, tvrdoglaviisprovocirani Bajazit, kojem su njegovi ljudi nadenuli nadimak „Munja“ odlučio se za napad.
 
== Sukobljene strane ==