Razlike između izmjena na stranici "Bitka kod Ankare"

Dodana 4 bajta ,  prije 6 godina
m/м
Tok bitke može se rekonstruisati samo u glavnim potezima. Turci su napali prvi. Do sudara je došlo najpre između desnog mongolskog i levog osmanlijskog krila. Mongoli su odbačeni akcijom srpskih trupa čiju hrabrost ističu vizantijski i persijski izvori. Srpski konjanici rasterali su mongolske strelce na konjima i sudarili se sa mongolskom konjicom koja je pod silnim naletom teško oklopnjenih srpskih konjanika počela da popušta i da se povlači. Za njima je nastupala srpska pešadija. Prema nekim izvorima brzina napredovanja srpske teške konjice je bila tolika da je Bajazit u jednom trenutku, uplašen da će njegovo levo krilo biti odsečeno od glavnine snaga izdao naredbu za njihovo povlačenje na položaje bliže centru turske vojske. Na desnom osmanlijskom krilu trupe tek potčinjenih seldžučkih emirata, koje su odmah prešle na stranu Mongola, počele su da podilaze desnom krilu turskog rasporeda. Potom je usledio snažan napad mongolske konjice koji je u potpunosti razbio desno tursko krilo. Posle izvesnog vremena sva je laka osmanlijska konjica bila razbijena, a Stefan Lazarević odsečen od centra koji je još uvek odolevao mongolskim napadima. Kada je Stefan Lazarević video da turska vojska napušta bojno polje i da dalja borba nema više smisla, odlučio je da se povuče. U toku povlačenja, iako ranjen, probio se zajedno sa svojim oklopnicim do Bajazita kako bi mu omogućio da se povuče. Tvrdoglavi Bajazit, koji je još uvek čvrsto držao centar sa 10.000 janičara, odbio je da napusti bojno polje verujući da ishod bitke još uvek nije odlučen. Kada je ovaj odbio, Stefan se povukao sam prema zapadu štiteći od mongolskih odreda Sulejmanovo povlačenje. Duž ovog puta u blizini Ankare i dan danas postoji toponim Srp gazi (srpski pobednik) koji svedoči o hrabrosti i junaštvu srpske vojske. Bajazit je na jednom visu nastavio borbu s janičarima do večeri, ali je pri pokušaju da se probije pao s konja i bio zarobljen. Uskoro je umro u ropstvu. Zarobljen je i Grgur Branković, ali je kasnije otkupljen.
 
== IshodPosledice ==
[[Datoteka:Chlebowski-Bajazyt w niewoli.jpg|mini|500p|[[Stanislav Hlebovski]], ''Sultan Bajazit I u Timurovom zarobljeništvu'', 1878, prikazuje držanje Bajazita kao taoca od strane Timura.]]
Tamerlan je posle pobede poharao [[Bursa|Bursu]] u kojoj se nalazila Bajazitova riznica. Pretpostavlja se da je tom prilikom zarobljena Bajazitova supruga Olivera, sestra Stefana Lazarevića, iako neki istoričari tvrde da je ona zarobljena na samom bojnom polju, ali ju je nakon toga Stefan otkupio i odveo na svoj dvor. Tamerlan je u početku imao korektan odnos prema zarobljenom Bajazitu ali ne zadugo. Počeo je da ga vodi svuda sa sobog u kavezu i da ga koristi kao oslonac za noge. Vrhunac iživljavanja bio je kada je Tamerlan naredio da ga Olivera u Bajazitovom prisustvu služi vinom. Iako neki izvori navode da je Bajazita udarila kap, drugi smatraju da je ponižen ovim prizorom ispio otrov sakriven u prstenu ili da je izvršio samoubistvo lupajući glavom o rešetke kaveza. Uglavnom, Bajazit je umro u martu [[1403]]. nakon osam meseci provedenih u zarobljeništvu.