Alija Sirotanović – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 21:
U toku 1946. godine uvodi se novi način rada, zasnovan na natjecateljskom duhu, a isti način rada prenosi se i u naredne 1947. i 1948. godinu, pa se u ovim godinama zapaža osjetan rast godišnje proizvodnje. Novi način rada ima natjecateljski duh, pospješuje rad pojedinaca i radnih brigada (radnih grupa), a prenosi se na sve zaposlene. Radilo se o Stahanovskom pokretu raširenom u socijalističkim zemljama koji je nosio ime po rekorderu [[Aleksej Stahanov|Aleksej Stahanovu]] koji 1935. iskopao 102 tone ugljena u 5 sati i 45 minuta. (12 puta više od kvote).
 
Na savjetovanju sa stručnim osobljem rudnika i kopačima, koje je održano na ljeto 1949. godine, kopač Alija Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti Stahanov rekord. Prijedlog je prihvaćen, a Alijina brigada je 24.7.1949. godine, počela sa obaranjem rekorda u Jami 1 koja je bila poznata kao ''Rov vojvode Putnika''. Predsjednik komisije koja je kontrolirala rad objavio je:
 
''Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253-ja kolica), prebacio normu za 215%, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu uglja.
''
 
Jama 1 u kojoj je srušen rekord bila je poznata kao ''Rov vojvode Putnika''. Njegov podvig punio je redke jugoslovenskijugoslavenski novina i bio slavljen od strane [[KPJ]] s obziron na trenutne zategnute odnose između Tita i [[Staljin|Staljina]]. Sirotanovićev rekord obaran je više puta. Još jedan rudar iz Breze i heroj rada, Nikola Škobić, samo par dan poslije Alijina rekroda 29.7.1949. godine, sa svojom brigadom je prebacio njegov rekord za 14 tona, čime je otpočela serija obaranja rekorda u Jugoslaviji.
 
{| class="wikitable"
Red 49:
==Priznanja==
* Odlikovan je četvrtim po važnosti ordenom u [[FNRJ]]/[[SFRJ]] [[Orden junaka socijalističkog rada|Ordenom junaka socijalističkog rada]]. Po ugledu na sovjetsko odlikovanje Heroj socijalističkog rada, orden Junak socijalističkog rada ustanovljen je 1948. godine, a do 1986., kada je ukinut, njime je odlikovano 114 osoba. Orden je izrađivan od zlata i srebra, u početku je ukrašavan pravim a kasnije umjetnim rubinima.
* Alijin lik je 1987. bio naslikan na novčanici od 20.000 dinara, ubrzo povučenoj u monetarnoj reformi [[Ante Marković|Ante Markovića]]. Vrlo često, ali pogrešno, Aliju miješaju sa udarnikom Arifom Heralićem, ljevačem iz Zenice, koji se nalazi na čuvenoj jugoslovenskojjugoslavenskoj novčanici od 10 dinara i 1000 dinara iz pedesetih i šezdesetih godina.
* Ispred ulaza u upravnu zgradu rudnika "Breza" postavljena je njegova bista.
* Po njemu je nazvana malena ulica u Brezi
* Upisan je i u povijest rock'n'rolla kao junak koji je inspirirao pjesmu ''Srce, ruke i lopata'' [[Zabranjeno pušenje|Zabranjenog pušenja]].
* Zbog anegdote na prijemu kod druga Tita kad je upitan "što mu treba", Alija je odgovorio "veća lopata". I dan danas velike lopate se kolokvijano nazivaju "sirotanovićke"
==Izvori==
* A. Čorbo-Zećo, [http://www.avaz.ba/vijesti/teme/sda-tvrdila-da-je-alija-sirotanovic-izmisljen-lik SDA tvrdila da je Alija Sirotanović izmišljen lik], Dnevni avaz, 14.5.2013.