Federacija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Organizacija i institucije federacije su u pravilu ustanovljene [[ustavo]]m, a federalna vlast u svom djelovanju, za razliku od vlasti [[konfederacija|konfederacije]], nije odgovorna državama-članicama.
 
Smatra se da su federacije u svom modernom obliku javile tek u [[18. vijek]]u, pri čemu se kao klasični primjer spominje [[SAD]] nakon donošenja [[Ustav SAD|Ustava]] 1787. godine. Federalno uređenje se nakon toga obično javlja kod država koje su etnički ili kulturno heterogene, odnosno imaju veliku površinu - pa tako, s izuzetkom [[NR Kina|NR Kine]] koja je [[unitarna država]], sve površinom najveće države na svijetu imaju federalno uređenje.
 
Federalno uređenje se nakon toga obično javlja kod država koje odnosno imaju veliku površinu - pa tako, s izuzetkom [[NR Kina|NR Kine]] koja je [[unitarna država]], sve površinom najveće države na svijetu imaju federalno uređenje. Federalno uređenje, mada nešto rjeđe, karakteristika etnički, vjerski i kulturno herterogenih država, pri čemu se kao klasični primjer uzima [[Švicarska]]. Federalno uređenje se ponekad može javiti i kod etnički, vjerski i kulturno homogenih država kao što su [[Austrija]] i [[Njemačka]].
 
Federacije obično nastaju direktnim spajanjem prethodno samostalnih država, odnosno evolucijom konfederacije u federaciju. Rjeđe, i to pogotovo u [[20. vijek]]u, federacije mogu nastati od unitarnih država, pri čemu je klasičan primjer [[Jugoslavija]].
 
U posljednje vrijeme se zbog snažnog [[regionalizam|regionalizma]], odnosno [[devolucija|devolucije]] i stvaranja širokih autonomnih entiteta u nekim zapadnoevropskim državama ponekad briše granica između visokocentralizirane federacije i unitarne države.
 
Uz federaciju se vezuje i ideologija koja se naziva [[federalizam]].
 
[[Category: Država]]