Požega (Srbija) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 21:
Plodna zemlja i blizina reka verovatno je uticala da se na ovom mestu ljudi rano nasele. Ispitivanja pokazuju da su na mestu današnje Požege postojala naselja 2.600 godina pre nove ere. Od [[7. vek]]a ove krajeve naseljavaju [[Sloveni]].Požega je po starom predanju nazvana tako zato sto su bile jake vrućine i žege pa otuda i naziv Požega.
 
==Istorija i predanje==
==Историја и предање==
Плодна земља и реке у овој котлини, утицале су да се на овом месту људи рано населе. Испитивања показују да су на месту данашње Пожеге постојала насеља 2.600 година пре нове ере. У општини Пожега, о постојању насеља постоје археолошке материјалне ископине и докази о постојању неолитских насеља, илирски гробни налази, праисторијска хумка, некропол под хумкама, античка насеља, античке некрополе као и римско насеље. Од 7. века нове ере ове крајеве насељавају СловениСловенi.
и
 
Константин Порфирогенит, византијски владар и историчар из 10. века, наводи „настањене градове“ у Рашкој. Поред осталих помиње Дресник и Мегиретус. За први се претпоставља да се налазио на месту данашње Дрежничке градине, између Пожеге и Ужица. Ни утврђење Мегиретус није локализовано. На основу недовољно веродостојних података налазио се између Ђетиње и Рзава, недалеко од Пожеге.