Škrob – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: zh-yue:澱粉
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: id:Amilum; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Škrob''' je [[polisaharid]] raširen kao rezervna hrana u biljkama; fini bijeli ili žućkastobijeli (rijeđe žuti ili crveni) prah koji se sastoji od sitnih zrnaca. U hladnoj vodi, [[alkohol]]u i [[eter]]u škrob je netopljiv, u vrućoj vodi daje gustu koloidnu otopinu (''škrobni lijepak''), koja ohlađena, daje [[hladetina|hladetinastu]]stu [[masa|masu]]. Škrobna zrnca u pojedinih biljaka imaju karakterističan oblik; promjer im iznosi od 2 do 150 [[nanometar|nanometra]] a sastavljena su od velikog broja [[molekula]] koje se opet sastoje uglkavnom od velikog broja grupa C<sub>6</sub>H<sub>12</sub>O<sub>6</sub>. Ali škrob nije jedinstven spoj, nego se može razdvojiti na najmanje dva sastojka; [[amiloza|amilozu]] i [[amilopektin]], a sadržava i nešto [[fosfat]]ne [[kiselina|kiseline]] Pod djelovanjem kiselina i [[enzim]]a škrob se može potpuno razgaditi u [[glukoza|glukozu]]; međuprodukti su [[dekstrin]]i i [[maltoza]].
 
Škrob je uz [[celulozu]] najvažniji produkt [[asimilacija|asimilacije]] u biljkama; gomila se kao reezerva u njihovim plodovima, sjemenkama i (izuzetno) deblu ([[sago-palma]]). Ako biljci ustreba, škrob se pretvara u topljivu glukozu. Škrob je (po količini) najvažnija hrana čovjeka i domaćih životinja (kruh, krumpir, riža, [[sijerak]], kukuruz i dr.) Znatne količine prevru u alkohol. Čisti izolirani škrob dobiva se iz krumpira ili iz žitarica ispiranjem vodom; upotrebljava se kao ljepilo, u prehrambenoj industriji, u kozmetici (rižin škrob kao puder), u tekstilnoj industriji ([[apretura]], škrobljenje rublja i dr.), kao [[reagens]] za [[jod]] itd.
Red 5:
== Škrobni sirup ==
'''Škrobni sirup''' je gusta tekuća bezbojna masa, koja se dobiva pri hidrolizi škroba. Sadržava 20-40% maltoze, 12-20% glukoze i do 35% [[dekstrina]]. Upotrebljava se u proizvodnji likera i slastica.
<!-- interwiki -->
 
[[categoryKategorija:Biokemija]]
[[categoryKategorija:Kemijski spojevi]]
 
<!-- interwiki -->
 
[[ar:نشا]]
Linija 33 ⟶ 32:
[[hr:Škrob]]
[[hu:Keményítő]]
[[id:Pati (polisakarida)Amilum]]
[[io:Amilo]]
[[is:Sterkja]]